Annons
Baserat på pressmeddelande
Coronatält i Skellefteå. Pressbild: Region Västerbotten

Covid-19: Egenprovtagning och utökad smittspårning – här är dagsläget i Västerbotten

NYHETER Läget för covid-19 är fortsatt stabilt i Västerbotten. Hittills har länet haft totalt 786 bekräftade fall. Egenprovtagning för invånare har påbörjats och utökad smittspårning har inletts. Det skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Sedan i måndags erbjuds allmänheten att testa sig själva för covid-19. Ut- och inlämningsställen för provtagningskit finns i Skellefteå, Umeå och Lycksele och på ett antal hälsocentraler runtom i länet. Tanken är att egenprovtagningen ska utökas successivt i hela regionen. Det har hittills lämnats ut ungefär 400 egenprovskit.

Sedan 15 juni har vårdpersonal inom region och kommun, samt personer med andra samhällsviktiga funktioner, erbjudits egenprovtagning. Cirka 800 sådana tester har gjorts sedan starten och enligt Region Västerbotten har 6 procent varit positiva.

Provtagning vid milda symtom

Egenprovtagning erbjuds vid milda symtom som kan tyda på covid-19.

Det kan vara snuva, nästäppa, hosta, ont i halsen, nedsatt luktsinne eller smaksinne, illamående eller värk i muskler och leder. För att resultatet ska bli så korrekt som möjligt ska man ha haft symtom i minst ett dygn innan man testar sig.

Provet tar man på sig själv genom att topsa i svalg och näsa, samt lämna ett salivprov. Den som undrar hur egenprovtagningen fungerar kan se en instruktionsfilm Här.

Annons

– I Skellefteå och Umeå har vi centrala ut- och inlämningsstationer i anslutning till de två sjukhusen, så i centralorterna kommer inte varje hälsocentral erbjuda egenprovtagning, säger Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare.

I Lycksele görs ut- och inlämning av test vid Stenbergska hälsocentral. För övriga orter söker man information från respektive hälsocentral för besked om de erbjuder egenprovtagning i dagsläget. Kontaktuppgifter till hälsocentraler finns att söka här.

Hämtas av symptomfri person

– Vi rekommenderar att en symtomfri person hämtar och lämnar provet för att inte sprida smittan, fortsätter Gunilla Persson i pressmeddelandet.

Testet registreras på direkttest.se. För det krävs ett giltigt BankID. Har man inte det går det fortfarande bra att kontakta sin hälsocentral för bedömning och provtagning.

Ytterligare information om egenprovtagning i Västerbotten finns att läsa här.

Annons

Region Västerbotten betonar att personer med allvarliga symtom, som hög feber och svårt att andas, inte ska ta prov på sig själv. Då gäller det att söka vård direkt.

Utökad smittspårning i samhället

Den här veckan har Region Västerbotten även utökat smittspårningen och infört en central smittspårningsenhet. Intensiv smittspårning har gjorts inom vården fortlöpande, men nu ska även allmänheten smittspåras mer aktivt.

Enligt Regionen kommer till exempel även familjemedlemmar till en corona-smittad person, som också har symptom, att nu uppmanas till provtagning.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons