Annons
Berit Markstedt vid Skellefteå kommun. Foto: Megafonen / Privat

Kommunens regler för utebad – vidtar även åtgärder på stränder: ”Viktigt att vi alla hjälps åt”

NYHETER Här är åtgärderna som Skellefteå kommun vidtar på utebaden och badstränderna i sommar. Avdelningschef Berit Markstedt påminner om det personliga ansvaret hos var och en.

Annons

Kommunen har väntat på tydliga direktiv om sommarens bad från myndighetshåll, men de har inte kommit. Berit Markstedt, avdelningschef för ungdoms- och folkhälsoavdelningen i Skellefteå, förklarar att man därför inför egna åtgärder.

Hon påpekar att det snabbt kan komma nya direktiv att förhålla sig till.

– I så fall kommer vi att uppdatera informationen på vår webbsida och i våra sociala medier. Vi finns också alltid tillgängliga via Kundtjänst, säger hon.

Reglerna för Vitbergsbadet

I skrivande stund (12 juni) gäller detta för Vitbergsbadet: kommunen inför en maxgräns på 500 personer, tar bort hoppborgarna, stänger vågmaskinen samt omklädningsrummen och toaletterna inomhus. Omklädningsrum och dusch ska fortfarande finnas utomhus. Biljettförsäljning ska endast ske via en webbshop.

Annons

– Vi ska även sätta upp skyltar och markeringar som visar hur man ska röra sig. Vi ska ha skyltar på olika språk för att så många som möjligt ska ta del av informationen.

Men det ska fortfarande säljas glass till exempel?

– Det kommer att vara lite försäljning, men det blir samma sak där. I Byske ska vi också använda nummerlappar så att man kan sitta en bit bort och väntar på sin tur. Här är också det egna ansvaret viktigt, som vi hoppas att folk ska tänka på.

Personer med minsta förkylningssymptom uppmanas att stanna hemma.

Byske utebad och badstränderna

Samma begränsningar gäller på Byske utebad som på Vitbergsbadet. Luftlandet stängs och campinggäster ombeds att duscha och byta om i sin stuga, husvagn eller servicebyggnad. Bassängerna och vattenrutschbanorna kommer att förbli öppna.

– Det ska framgå att man ska hålla avstånd i köerna, berättar Berit.

Annons

Hur tänker ni kring badstränderna?

– Även här ska vi försöka sätta upp skyltar. Vi har varit i kontakt med några kommuner längre söderut och någonstans verkar det som om folk börjar släppa på det här med avstånd lite grann, fastän man inte borde det, säger Berit.

– Jag tror att det är viktigt att vi alla hjälps åt att vara duktiga, avslutar hon.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons