Annons
"Det är lite olika konstellationer vid de två händelserna", förklarar åklagare Petra Lundberg.

Sex personer häktade efter människorov, våld och hot: ”Skelleftepolisen har gjort ett väldigt gediget arbete”

NYHETER Sex personer har nu anhållits och häktats, på sannolika skäl misstänkta för inblandning i ena eller båda händelserna som utspelade sig i Skellefteå den 2 och 18 april.

Annons

Den 2 april blev en man tvingad till en lägenhet på Morö Backe, där han hölls kvar mot sin vilja. Under hot ska ett antal gärningsmän både ha tvingat offret att föra över pengar från sitt bankkonto och försökt ta blancolån i den kidnappades namn.

Åklagare Petra Lundberg berättar att han lyckades fly därifrån senare på kvällen.

– Närmare omständigheter kring hur han gjorde det vill jag inte gå in på.

Senare blev samme man uppsökt ännu en gång. Den 18 april ska han ha blivit utsatt för ett nytt kidnappningsförsök, denna gång på Östra Nygatan. Med hot och våld försökte gärningsmännen tvinga in målsäganden i en bil, berättar Petra Lundberg.

Men den här gången lyckades inte försöket?

– Nej, bland annat för att en i allmänheten uppmärksammar och avbryter det här.

Berömmer polisens arbete

Sedan tidigare har tre personer, en 18-åring och två 19-åringar, suttit häktade misstänkta för inblandning i ena eller båda händelserna. Polisen har jagat fler gärningsmän och Petra Lundberg beskriver utredningsarbetet som väldigt intensivt.

– Att sex personer nu sitter häktade är resultatet av ett gediget polisarbete.

Annons

Offret har gett en klar bild av hur många personer som har anfallit honom, berättar åklagaren. Några har han pekat ut med namn, andra har polisen ringat in genom insatser på olika platser i Sverige. Petra Lundberg ger en eloge till Skelleftepolisen.

– De har gjort ett väldigt gediget arbete för att komma åt de här personerna. Det är viktigt att inte ha några lösa ändar när vi kommer till tingsrättsprocessen.

Jagar polisen fler misstänkta?

– Det finns uppgifter om att det kan ha förekommit fler personer, så vi jobbar efter den tesen. Sedan får vi se vad utredningen ger, säger Petra Lundberg.

”Bevisläget ser bra ut”

Alla sex häktade misstänks på sannolika skäl, men inte för delaktighet i båda brotten.

– Det är lite olika konstellationer vid de två händelserna. Två personer sitter häktade enbart för inblandning i händelsen på Morö Backe och två enbart för händelsen på Östra Nygatan, men det är alltså samma målsäganden, förtydligar åklagaren.

Annons

Alla misstänkta har förnekat brott.

– I övrigt kan jag inte gå in på några detaljer om vad som sagts och inte.

Hur stark är bevisningen enligt dig?

– Min uppfattning är att målsägandens uppgifter om händelseförloppet har kunnat verifieras till stor del genom övrig bevisning. Jag tycker att bevisläget ser bra ut.

Åklagare Petra Lundberg arbetar nu för att sammanställa utredningen.

– Vi inväntar fortfarande tekniska analyser. Vi har en förhoppning om att det ska komma inom den närmaste tiden, så att vi kan slutföra det här, avslutar hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons