Annons
Andreas Karlsson och Johanna Larsson vid Medlefors folkhögskola.

Snart startar en ny utbildning i Skellefteå: ”Det är ett bra läge nu”

SKOLA Till hösten kommer en ny vårdutbildning att starta i Skellefteå. Parallellt med utbildningen ska den som vill kunna läsa upp sina gymnasiebetyg – och praktiken blir arbetsplatsförlagd.

Annons

Det är en ettårig vårdbiträdesutbildning som nu kommer att erbjudas på Medlefors folkhögskola. Den startar den 17 augusti, samtidigt som de andra längre kurserna på skolan. Just nu ser det ut som att de kommer att ha 15 utbildningsplatser per termin.

– Det kan eventuellt bli fler. Det där är en preliminär tilldelning som vi har fått, förklarar Andreas Karlsson, biträdande rektor på Medlefors folkhögskola.

Johanna Larsson, långkurssamordnare och studievägledare, berättar att antalet utbildningsplatser till exempel kan komma att påverkas av söktrycket.

Annons

Skolan har funderat på att starta en sådan här utbildning tidigare, säger Andreas.

– Det är ett bra läge nu, med tanke på de extra medel som staten satsar på folkbildningen, både utifrån coronan och det allmänna behovet av vårdpersonal.

”Kan agera med kort varsel”

Behovet av arbetskraft är stort och Andreas berättar att de vill ge förutsättningar till jobb inom vård och omsorg. Tanken är att praktiken ska bli ett sätt att få in en fot.

– Regeringen har bedömt att folkhögskolorna har förmågan att göra snabba insatser. Vi kan agera med kort varsel, eftersom vi ofta har bra utbildningar igång. Här hos oss har vi flera som har behörigheter inom de här ämnena, säger Andreas.

Annons

Utbildningen är CSN-berättigad, så deltagarna kommer att kunna söka studiemedel.  Till en början kommer den att erbjudas under de närmaste två terminerna.

– Vi hoppas såklart att vi kan erbjuda det här i framtiden också, säger Johanna.

Båda hon och Andreas är glada att utbildningen drar igång på folkhögskolan.

– Vi har länge haft en hälsoprofil och det här går hand i hand med det. Att starta sånt som vi har kunskap för inom våra väggar underlättar såklart också, säger han.

Det ska gå att ansöka till utbildningen fram till den 10 augusti.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons