Annons
Illustration: White Arkitekter

Nu ska Sara kulturhus börja klättra mot skyn: ”Det blir trevligt att se”

NYHETER Kulturhuset i Skellefteå ska nu börja växa på höjden. På onsdagen ska den första hotellmodulen lyftas på plats.

Annons

De 205 hotellrummen från Deromes fabrik i Renholmen ska fördelas mellan våning 6 och 18. Varje modul väger cirka nio ton och arbetet per våningsplan beräknas ta omkring tre veckor. I ett pressmeddelande förklarar Sara kulturhus att det behöver göras kompletterande arbete med isolering, brandtätning, korridor och fasad.

Monteringen av våning 18 beräknas vara klar i mitten av november 2020.

Allas unika kompetens både prövas och helt kommer till sin rätt.

Petra Eriksson, affärschef vid Derome, säger att hotellrummen utgör tornet av Sara kulturhus och att de verkligen har sett fram emot den här delen av projektet.

– Det kommer verkligen kännas att rummen är gjorda av hållbart trä. Med produktion i vår fabrik i Renholmen, tillsammans med material via Martinsons i Bygdsiljum, är Sara kulturhus är ett innovationsprojekt där allas unika kompetens både prövas och helt kommer till sin rätt, fortsätter hon i pressmeddelandet.

Annons

En viktig milstolpe

Logistiken till byggplatsen beskrivs som en ständig utmaning. Enligt Sara kulturhus ska det gå snabbare att montera de fabriksproducerade modulerna än att bygga på plats. Därför ska eventuella störningar i stadstrafiken inte bli lika omfattande.

Ronny Rönning, projektledare vid totalentreprenören HENT, tycker att starten av den här delen av arbetet utgör en viktig milstolpe.

– Det har hittills varit en spännande, lärorik och utmanande tid. Nu blir det trevligt att se byggnaden växa upp till Sveriges högsta träbyggnad inom några månader.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons