Annons
Fyra av hovslagarna: Evelina Markgren, Petra Berg, Tova Lundmark Nilzén och Lena Dahlbäck. Foto: Yrkeshögskolan

Nyexaminerade hovslagare i Skellefteå: ”Vi är verkligen stolta”

NYHETER Yrkeshögskolan i Skellefteå har examinerat sina första hovslagare. "Välbehövligt", säger utbildningsledaren Elin Hannu.

Annons

Fem personer har nu kvalificerat sig till gesällbrev och titeln ”Godkänd hovslagare”: Evelina Markgren och Tova Lundmark Nilzén från Skellefteå, Sandra Engström från Kalix samt Lena Dahlbäck och Petra Berg från Piteå.

Utbildningsledaren Elin Hannu tycker att det både är fantastiskt och välbehövligt. Hon berättar att det finns en brist på hovslagare i Norr- och Västerbotten.

Har tagits emot med varm hand.

– Att dessa fem examineras med de här kompetenserna har tagits emot med varm hand av hästägarna som verkligen uppskattar deras hantverksskicklighet och kunskaper om hästen som helhet, säger hon i ett pressmeddelande.

Täcker inte behovet

Nu kan de nyexaminerade ansöka om den skyddade titeln ”Av Jordbruksverket godkänd hovslagare” och därmed ingå i samma yrkeskategori som veterinärer.

Annons

– Vi är verkligen stolta över våra hårt arbetande studerande och våra fantastiska lärare som guidat dem ända hit, säger Elin Hannu.

Enligt Yrkeshögskolan i Skellefteå behövs många fler hovslagare i regionen, inte minst i inlandet och längst i norr. Där är behovet på hovslagare fortsatt stort.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons