Annons
Baserat på pressmeddelande
En mobilkran med 500 tons kapacitet användes för att lyfta dit pannan. Foto: Martinsons

Martinsons: 50 tons panna på plats – ska bidra till sänkt klimatavtryck

NÄRINGSLIV I veckan lyftes den nya huvudpannan på plats på Martinsons anläggning i Bygdsiljum. Investeringen i pannan omfattar närmare 80 miljoner kronor och är ett led i satsningen för att successivt öka produktionen. Planen är att den ska driftsättas i oktober, skriver Martinsons i ett pressmeddelande.

Annons

Enligt koncernens produktionschef Olov Martinson ligger de just nu före tidsplanen.

– Allt har fungerat riktigt bra, även om det förstås krävt en hel del extra planering för att få leveranser från Tyskland och Österrike som vi behöver på plats, säger han.

Det gick precis enligt plan.

För att genomföra lyftet behövdes en mobilkran med 500 tons kapacitet. Själva pannan väger 50 ton, men på grund av lyftvinklar och avstånd behövs denna lyftkapacitet. Lyftet tog fyra timmar och genomfördes under onsdagen.

– Det gick precis enligt plan. Vi har hjälp av bra installatörer och montagelag hela vägen, säger Olov Martinson i pressmeddelandet.

Annons

”Sänker klimatavtrycket”

Bland fördelarna med den nya pannan finns bättre miljöprestanda. Den ska ha ett maxutsläpp av stoft på 30 milligram per kubikmeter, vilket kan jämföras med den övre gränsen på 50 milligram på kubikmeter som den nuvarande huvudpannan har.

– När vi har alla pannor på plats kommer den nya att köras konstant vilket sänker klimatavtrycket från vår produktion. Dessutom kommer den till hundra procent att drivas med biobränslen i form av restprodukter från skogen, säger Olov.

Det känns lika bra varje gång.

Martinsons egen personal bygger den 16 meter höga byggnaden till pannan.

– Konstruktionen påminner om det som ska bli blackbox-lokalen i Skellefteås kulturhus. Vi har använt vårt egna kunnande och produkter från regionen till andra byggnader på vår anläggning tidigare. Det känns lika bra varje gång, säger Olov.

Annons

Martinsons andra satsningar

De senaste åren har Martinsons genomfört flera satsningar på sina sågverk i Bygdsiljum och Kroksjön, med målet att säkerställa kvalitet och öka produktionen. Bland andra investeringar som nyligen driftsatts finns även nya CNC-maskiner.

– Att kunna skära till balkar efter specifika önskemål är något som vi ser allt större efterfrågan på från industrikunderna. Det är helt enkelt ett sätt att möta deras behov på ett ännu bättre sätt, säger Olov Martinson.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Martinsons
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons