Annons
Under påsken kommer polisens kontroller i terrängen att öka. Foto: Pixabay

Fem dödsolyckor förra vintern – polisens tipsar: Detta bör du tänka på inför årets skoterutflykter

NYHETER Förra vintern inträffade 167 skoterolyckor i Sverige. Fem med dödlig utgång. Med påsken närmar sig årets högsäsong – polisen tipsar därför om vad du bör tänka på inför skoterturen.

Annons

Det är Nationella Snöskoterrådet som har tagit fram olycksstatistiken.

Polisen i Västerbotten påpekar att snö- och isförhållanden kan ändras snabbt nu när våren har gjort entré. Därför är det viktigt att ta det säkra före det osäkra.

– Planera din resa. Ta reda på var du kan och får köra. Rådfråga de som bor i området för att få bättre kunskap. Är du i fjällmiljö är det också viktigt att hålla koll på väder och lavinprognos, då vädret snabbt kan skifta, tipsar trafikpolisen Jonas Olsson.

Annons

Ålder, behörighet och utrustning

För att få köra snöskoter i Sverige behöver du antingen ha tagit körkort eller traktorkörkort före den 1 januari 2000, eller så behöver vara minst 16 år gammal och ha ett förarbevis. Det behövs också en godkänd hjälm utifrån föreskrifterna som finns. Undantaget är barn under sju år, som får använda en annan lämplig hjälm.

Ta reda på var du kan och får köra.

Polisen genomför redan kontroller i terrängen, som en del i arbetet för att förebygga olyckor. I samband med påsken kommer de kontrollerna att trappas upp.

– Det vi främst kontrollerar är nykterhet, att föraren har behörighet och att de som färdas på skotern har godkänd hjälm. Vi kontrollerar även att skotern är påställd, har lagstadgad och väl synlig registreringsskylt. Vi informerar också om var du får köra och om det råder lavinfara, säger Jonas Olsson på polisens hemsida.

Polisens tips för en säker skotertur

Polisen i Västerbotten listar sex handfasta tips inför den planerade skoterturen.

  • Gör en färdplan, meddela andra vart du ska och när du beräknas komma tillbaka.
  • Använd rätt utrustning: hjälm, varma kläder och skor. Ta även med en spade samt karta och kompass om du tänker köra utanför skoterlederna.
  • Kom ihåg att högsta tillåtna hastigheten för snöskoter är 70 kilometer i timmen. På vissa platser finns lokala lägre hastighetsgränser.
  • Tänk på att det inte är tillåtet att köra snöskoter på allmän väg förutom när du ska korsa vägen. Om terrängen är oframkomlig är det kortaste möjliga sträcka längs allmän väg som gäller. Då är hastighetsbegränsningen 20 kilometer i timmen.
  • När du passerar en väg ska alla passagerare (i pulka eller på skotern) gå över vägen.
  • Kom ihåg att alltid köra nykter.

Källa: Polisen

Annons
Annons
Annons
Annons