Annons
Baserat på pressmeddelande
Gunilla Persson, tillförordad smittskyddsläkare. Foto: Pixabay / Jan Alfredsson (Region Västerbotten).

Covid-19 konstaterat hos flera på Kågeskolan: ”Pratat om åtgärder för att minimera risken”

NYHETER På torsdagskvällen bekräftades flera fall av Covid-19 bland medarbetare på Kågeskolan, meddelar Skellefteå kommun.

Annons

Cirka 60 personer har testats totalt och fler provsvar väntas, skriver kommunen.

Nyheten om de konstaterade fallen tillkännagavs på en presskonferens på fredagseftermiddagen. Där berättade Gunilla Persson, tillförordad smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, att cirka 25 provsvar har kommit in hittills.

– Där vi har fångat ett tiotal positiva för covid-19, säger hon.

”Samarbete och omtanke”

Provresultaten förvånar inte Anders Bergström, förvaltningschef för utbildning och arbetsmarknad vid Skellefteå kommun.

– Eftersom vi har en allmän smittspridning i hela landet. Skellefteå väntas nå toppen av smittkurvan mot slutet av maj och det kommer att påverka oss på en rad olika sätt. Men genom samarbete och omtanke om varandra kommer vi att klara oss igenom den här perioden, säger han i ett pressmeddelande och fortsätter.

– En viktig uppgift blir nu att tillsammans med rektorerna säkerställa undervisningen på Kågeskolan så den kan återupptas på plats i skolan måndag den 4 maj.

Annons

Anders Bergström säger att han förstår om folk känner en oro.

– Vår ambition är dock att fortsätta bedriva vår verksamhet och samtidigt följa Folkhälsomyndighetens och Region Västerbottens riktlinjer mycket noga.

Samarbetar sinsemellan

Skellefteå kommun och Region Västerbotten samarbetar bland annat när det kommer till förebyggande åtgärder för minskad smittspridning.

– Tillsammans med Skellefteå kommun har vi på Region Västerbotten pratat om åtgärder för att minimera risken för en vidare spridning i samband med att skolan öppnar. Det kan röra sig om att hålla avstånd i matsal och personalrum. Vi tittar på åtgärderna tillsammans och säkerställer att de som testats positiva för covid-19 inte kommer tillbaka till jobbet förrän de bedöms smittfria, säger Gunilla Persson.

Annons

”Etiskt ställningstagande”

I vanliga fall lämnar Skellefteå kommun inte ut uppgifter om arbetsplats, boende eller ort när det gäller bekräftade fall av Covid-19. Här är kommunens förklaring:

”Grunden för detta är patientsekretessen men också ett etiskt ställningstagande. Det handlar om respekt för anställda och deras anhöriga och en vilja att alla medarbetare ska känna sig trygga i Skellefteå kommun”, skriver de i pressmeddelandet.

Att fallen på Kågeskolan bekräftas sker i samråd med Region Västerbotten.

– Och beror på den utredning som de beslutat och kommunicerat, säger Anders.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Skellefteå kommun
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons