Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Per Strömbro, Region Västerbotten

Försvarets helikopter transporterar covid-patienter: ”Från sjukhus till sjukhus”

SAMHÄLLE Nu börjar Försvarsmaktens helikopter NH 90 att transportera patienter med covid-19 mellan sjukhusen i de fyra nordligaste länen, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Helikoptern, som är stationerad i Norrbotten, transporterade under förmiddagen på fredagen den första patienten i regionen från Skellefteå lasarett till Norrlands universitetssjukhus.

– Region Västerbotten har lånat ut en av våra specialkonstruerade bårar som bland annat gör det möjligt att transportera patienter från sjukhus till sjukhus på samma bår, säger överläkare Helge Brändström.

Försvarsmakten har i uppdrag att stödja regionerna med helikoptertransporter nationellt. Sverige har delats in i tre storregioner, Region Norr, Region Mitt och Region Syd.

Annons

I Region Norr ingår Norrbotten, Västerbotten, Jämtland Härjedalen och Västernorrland.

Akutbil redo för covid-19

Sedan en vecka tillbaka finns även en ny akutbil i Åsele, anpassad för att ta hand om nya patientgrupper.

– Det är nu möjligt att säkert transportera patienter med misstänkt eller konstaterad covid-19, säger Jani Sundqvist, verksamhetschef för ambulanssjukvården Västerbotten.

Den senaste akutbilen kom 2012. Den nya akutbilen har i stort sett samma utseende och storlek, och samma uppdrag.

– Det är en tidigare ambulans med blåljus och ett ergonomiskt bårsystem. Mellan förarplatserna och patientutrymmet finns det en skiljevägg, som ska stoppa eventuell smitta, berättar Jani.

Annons

Akutbilen är utrustad enligt den standard som finns för ambulanser och ska användas för 112-uppdrag inom Åsele kommun. Vid prio-1 uppdrag kan akutbilen köra över kommungränsen, något som var möjligt även med den tidigare bilen.

– Med den nya bilen är det möjligt transportera patienter med covid-19, säger Jani Sundqvist.

Reducerade verksamheter i Skellefteå

För att bemanna prioriterade avdelningar under den pågående pandemin omfördelar Region Västerbotten personal i Skellefteå. Det innebär att Bureå och Kåge hälsocentraler reducerar verksamheten från och med 27 april.

– Patienter som har en bokad tid påverkas inte av detta och ska besöka sin hälsocentral som planerat. Andra kommer att hänvisas till Ursvikens respektive Morö Backes hälsocentraler, precis som det brukar vara under somrarna. Även personal från ungdomshälsan och ungdomsmottagning ingår i förstärkningen, skriver Region Västerbotten.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten.
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons