Annons
Cecilia Edström, marknadschef på skellefteföretag och extraknäckande frilansskribent på Megafonen.

Cecilia Edström: ”Naturen ger mig trygghet”

KRÖNIKA Cecilia Edström om öppna landskap, stress & varför naturen är så bra för oss.

Annons

Tiden har kommit. Jag har känt det under en längre tid att ett tack och en hyllning är på sin plats. Så; tack naturen för ditt kravlösa sätt att bemöta oss människor. Du höjer aldrig rösten eller stressar oss. Vi får vara bredvid dig eller med dig på våra egna villkor. Ibland luktar du blomsteräng och ibland tallbarr, men alltid gott.

Själv har jag privilegiet att bo med skogen runt knuten, och även om det kan dröja veckor mellan gångerna jag faktiskt promenerar eller skidar ut i den så ger den mig trygghet. Bara vetskapen att den finns mindre är en minut bort gör mig lugn. Det blev så otroligt tydligt när jag bodde i Stockholm. Ibland infann sig en panikartad, närmast klaustrofobisk känsla. Kroppen och hjärnan skrek efter rymd, att få titta ut över ett öppet landskap utan att mötas av något som stoppar tankar och känslor från att segla iväg bort i oändligheten. Utan att mötas av nästa husvägg.

Och det är ju inte bara inbillning att man blir lugnare i skog och mark.

Och det är ju inte bara inbillning att man blir lugnare i skog och mark. Det är bevisat i forskning att vistelse i naturliga miljöer minskar stress och ökar positiva känslor, mental återhämtning och prestation. Blodtryck och puls sänks och koncentrationen ökar.

Annons

Läkare kan till och med skriva ut natur på recept till människor med psykisk ohälsa. I exempelvis Skåne finns ”naturunderstödd rehabilitering på landsbygd”. Patienterna får då vara med på avstressande aktiviteter i naturen hos utvalda landsbygdsföretag. De kan få utfodra djur, ta hand om blommor eller beskära träd.

Det finns lite olika teorier om varför naturen är så himla bra för oss. En handlar om att det finns evolutionära skäl eftersom den signalerar resurser för överlevnad i form av vatten, mat och skydd. En annan är att naturen fångar vår uppmärksamhet, men samtidigt låter krävande kognitiva processer vila och återhämtas.

Ann Dolling, universitetslektor vid Sveriges lantbruksuniversitet, förklarar det som att uppmärksamheten i naturen är mer spontan, jämfört med i stadsmiljön där den är riktad (svt.se 11/5-19). En pollett trillade ner. Det är alltså därför en skidtur i skogen med mig själv ger en helt annan avslappning än att gå på ett yogapass i stan med andra människor. I salen riktar jag min uppmärksamhet mot övningarna som ska göras och energin läcker.

Vår hjärna är så gammal att den inte hunnit med i utvecklingen.

Dolling berättar att vi tvingas att använda riktad uppmärksamhet när vi kör bil, cyklar eller använder dator. ”Samhället är uppbyggt för riktad uppmärksamhet, där vi måste fatta en massa beslut och vara alerta hela tiden. I skogen använder man den spontana uppmärksamheten, när du sitter ned vi en trädstam eller en sten och bara låter dig själv vara.”

Hon menar att vår hjärna är så gammal att den inte hunnit med i utvecklingen av vad vi utsätter den för. ”Människan kommer ju från naturen, ursprunget är ju där.”

Så logiskt ändå.

Annons

En annan spännande grej är att vi faktiskt inte ens behöver vistas i naturen för att stressa ner och bli mer positiva – bara att slå igång en naturdokumentär på tv gör att vi mår bättre visar studier (svt.se 10/3-17).

Stadsbor! Vad kan väl passa bättre än att dra igång ”Den stora älgvandringen” som just nu sänds på SVT Play. Ett helt oredigerat slow tv-program från Kullberg utanför Junsele där nästan 30 olika kameror följer den årliga älgvandringen i realtid.

Mastodontsändningarna pågår dygnet runt!

Mastodontsändningarna pågår dygnet runt! Oftast händer det ingenting förutom att träden vajar i vinden och att isen smälter mer och mer för var dag som går. Många kanske tycker det är konstigt att programmet hade nästan fem miljoner streamade timmar på SVT Play under premiäråret ifjol. Men är det så skumt egentligen?

Som sagt, naturen läker.

Cecilia Edström | cecilia@megafonen.nu
Frilansjournalist från Glommersträsk med människor som sitt största intresse.

Följ Cecilia på Twitter »
Läs fler krönikor av Cecilia här »

Artikeln är en del av Megafonen nr 4 – 2020. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons