Annons
Cecilia Edström, marknadschef på skellefteföretag och extraknäckande frilansskribent på Megafonen.

Cecilia Edström: “Bara invånarnas fantasi som sätter gränser”

KRÖNIKA Cecilia Edström om kulturhus, northvolt & framtiden i Skellefteå: ”Bara invånarnas fantasi som sätter gränser för vad stan går att formas till”

Annons

Efter ganska precis sex år i Stockholm köpte jag i maj 2019 hus i Glommersträsk och flyttade norrut. Då jag jobbar på ett företag i Skellefteå har jag hängt väldigt mycket i schtaaan. Och, wow Skellefteå! Vilken vibb! En helt annan än den jag flyttade ifrån för några futtiga år sedan.

Mitt i stan börjar det ta höjd, det som ska bli ett av världens största trähus, Sara. Vilken fantastisk symbol för det självförtroende och den framtidstro som Skellefteå visar upp just nu. Varenda kotte man snackar med pratar om huset – det som ska dra hit de främsta artisterna, teatrarna, konstutställningarna och uppvisningarna. ”Det ska vara ett kulturhus som vågar, precis som Sara en gång gjorde!” Städerna runt omkring (läs; Umeå, Luleå och Piteå) darrar.

Annons

För att inte tala om Northvolt! Som det ser ut just nu så ligger det ute 40 jobb i Skellefteå och de ökar så klart med tiden. Samtidigt kommer nyheten om att det etableras en skräddarsydd utbildning för att täcka de behov som batterifabriken står inför.

Och när vi ändå är inne på utbildningar så startar runt tio YH-utbildningar i stan. Kommer du direkt från gymnasiet eller vill sadla om efter några år för länge på samma arbetsplats så är det här en kanonchans. Varför inte plugga till projektledare i digitala upplevelser, interaktionsdesigner på mobila plattformar, hovslagare eller arbetsmiljöingenjör?

Jag tänker också på utbudet av gratisföreläsningar som The Great Northern arrangerar. Det är fantastiskt med möjligheten att promenera till TGN och lyssna på intressanta personer som pratar om avsockring, marknadsföring och PR eller försäkringsstöd. För att inte tala om Exploratoriet och Skellefteå Museum. När vi ändå är inne på Sara så visar det sistnämnda just nu utställningen Ting i trä. ”Möjligheterna med trä är oändliga! Det går att bygga allt från kulturhus till bruksföremål, och det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad trä går att forma till”, står det att läsa på deras sajt.

Annons

Och möjligheterna i Skellefteå är också oändliga just nu! Det är egentligen bara invånarnas fantasi som sätter gränser för vad stan går att formas till! Det är häftigt att se. Sedan finns det självklart baksidor och utmaningar med vissa saker. Men ibland måste man få unna sig en semester från det kritiska tänkandet och faktiskt bara njuta av den våg som just nu sköljer över stan. Den är rätt härlig och jag tror att många har längtat efter den under en lång tid. Heja SkellHell! Ja alltså, heja er!

P.S. Om jag får önska nästa etablering, och det får jag, så blir det en libanesisk restaurang. Dör för libanesernas fantastiska mat! Mer tabbouleh till Skellefteåborna!

Cecilia Edström | cecilia@megafonen.nu
Frilansjournalist från Glommersträsk med människor som sitt största intresse.

Följ Cecilia på Twitter »

Läs fler krönikor av Cecilia här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons