Annons
Cecilia Edström, marknadschef på skellefteföretag och extraknäckande frilansskribent på Megafonen.

Cecilia Edström: ”Det lär bli ett före och ett efter Corona”

KRÖNIKA Cecilia Edström om corona, urbanisering, #Backaskellefteå och att vara självförsörjande: ”De egna tankarna kan ingen ta ifrån en”.

Annons

Den här konstiga tiden är svår att greppa då nästan allt känns precis som vanligt, men ändå helt annorlunda. Tankarna snurrar och splittringen är total. Men så tar man sig samman en stund och kommer ner på jorden. Det är ett jobb som ska göras, och det är numera hemifrån. Jag vill skriva om Corona, men inte dra några slutsatser. Jag kommer att skriva om Corona, men inte dra några slutsatser. Från hemmakontoret, som idag är i soffan, igår satt jag vid köksbordet.

Nog är det allt svårt att hänga med när allt ändras från en dag till en annan, när det som var sanningar igår är fake news idag, men de egna tankarna kan ingen ta ifrån en så jag tänkte dela med mig av några små. Några som reflekterar runt hur saker och ting kan komma att bli när allt det här är över, för det lär bli ett före och ett efter Corona.

Så otroligt dramatiskt och jag skäms lite.

• Det första jag tänkte när jag insåg omfattningen av smittan och att vi i trygga Sverige inte skulle klara oss undan var; ”tur att jag har familjemedlemmar som kan jaga om maten skulle ta slut.” Så otroligt dramatiskt och jag skäms lite. Men är det trots allt så att Corona får oss att inse vikten av att bli mer självförsörjande? Lena Johansson skrev en ledare i tidningen Land. ”Sverige har en mycket låg självförsörjningsgrad av livsmedel. I princip är varannan tugga importerad. Det sägs att det enda vi kan åstadkomma vid en kris är morotskaka, eftersom vi bara är självförsörjande på mjöl, morötter och socker.” Hur ska vi förhålla oss till det?

Annons

• Om skolorna stänger, får då äntligen lärarna den respekt de förtjänar? Här är två tweets som säger det mesta; ”Jag har haft hemmaskola med min sexåring i 30 minuter. Jag föreslår att alla lärare tjänar minst en miljon pund per år från och med nu.”

”Hemmaskola fungerar bra. Två elever är avstängda för bråk och en lärare har fått sparken för att ha druckit på jobbet.”

• Finns det ett uppdämt behov av att resa efter Corona eller är hemma the new place to semestra efter en omskakande tid? Om man istället för att till exempel resa till alperna åker på upptäcktsfärd i de svenska fjällen så kanske det blir en ögonöppnare. #staycation

Finns det ett uppdämt behov av att resa efter Corona eller är hemma the new place to semestra?

• Blir kontroller av ens fysiska status lika vanligt som promenad genom metallbågar och röntgen av väskor på flygplatser? Kanske. Med influensa i kroppen kliver du inte över någon landsgräns!

• Hur blir det med miljön? Fortfarande finns klimatmålen, hur förhåller sig länderna till dessa då främsta fienden nu heter Corona? Och de största bolagens klimatarbete, dämpas det då företagen går på knäna. Prioriterar de att betala tillbaka skulder och löneutbetalningar framför investeringar i hållbarhet? Antagligen.

Annons

• #backaskellefteå är ett initiativ för att stötta stans lokala näringar, helt enkelt få folk att fortsätta handla för att ingen ska tvingas lägga ner. Det här är ett fenomen som funnits länge i glesbygd, men kommer det efter Corona att få ett starkare fäste även i resten av landet? Troligtvis! Förhoppningsvis!

• Ensamhet, förlorade jobb – den psykiska ohälsan lär öka. Eller?

• Om 40 veckor+, får vi en babyboom, men även en skilsmässoboom? Lex karantän.

Om 40 veckor+, får vi en babyboom, men även en skilsmässoboom?

• Börjar fler att tänka på hur urbaniseringen påverkar oss, när alla ska bo på samma ställe, när städerna blir större och större och tätare och tätare? Att det kan få rätt stora konsekvenser? Och vilken action tar politiker utifrån det?

• Bufferten på tre månadslöner som alla snackar om, att det borde man ha om något oväntat skulle ske. Kommer fler att se till att skaffa sig en sådan efter Corona? Och på tal om ekonomi, ser även företag och idrottsföreningar till att de har större marginaler i framtiden?

Annons

• Blir det här inkörsporten till ett mindre egoistiskt och individualistiskt samhälle? När vi ser kraften i hur människor tillsammans kan dämpa hastigheten på en smitta, gör det då att vi fortsätter att tänka och agera mer utifrån att det är som grupp vi blir starkast?

Ingen vet hur saker förändras, men det är intressant att fundera och diskutera när allt ställs på sin spets så som det gör just nu. Och med det vill jag bara säga en sak: Ta hand om dig, de dina, och din handhygien. Kram!

Cecilia Edström | cecilia@megafonen.nu
Frilansjournalist från Glommersträsk med människor som sitt största intresse.

Följ Cecilia på Twitter »
Läs fler krönikor av Cecilia här »

Artikeln är en del av Megafonen nr 3 – 2020. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons