Annons
Sponsrad artikel

Lyckad satsning lockar ny publik till biblioteken – fortsätter med flera kända namn: ”Försöker hålla en röd tråd”

ANNONS I höst har en rad föreläsningar och event arrangerats i Skellefteå Stadsbiblioteks regi. Responsen har varit överväldigande. “Det är verkligen jätteroligt”, säger Ulrica Hedsberg.

Med hjälp av statliga pengar från kulturrådet har en satsning på föreläsningar gjorts på Stadsbiblioteket denna höst. Gemensamt för de personer som bjudits in är att de talat om jämlikhet, normer och att få vara den man är.

– Det är lätt att tänka att bibliotek mest är litteratur, men vi har även ett stor demokratiskt uppdrag genom att vara inkluderande, öppet för alla och ett ställe där samhällsfrågor lyfts, säger Ulrica Hedsberg, verksamhetsutvecklare på Skellefteås bibliotek.

Först ut bland föreläsarna var Peter Rung som pratade om jämställdhet utifrån ett idrottsligt perspektiv på Anderstorpsgymnasiet och Stadsbiblioteket.

– Det föll otroligt väl ut. På Anderstorp satt eleverna framåtlutade och lyssnade hela tiden, och hit till biblioteket kom bland annat 70 fotbollsspelare från Skellefteå FF och ett helt gäng från tennisklubben. Det är nog första gången vi haft så många herrfotbollsspelar här samtidigt, säger Ulrica och ler.

Peter Rung föreläser. Foto: Ulrica Hedsberg

FULLSATT
I oktober var Hampus Nessvolt på besök med sin föreläsning “Ta det som en man” där han bland annat pratade om hur vi i många fall blir begränsade utifrån könsnormer.

– Det var fullsatt i lokalen och människor trängdes bland bokhyllorna. Jag tror aldrig vi haft så mycket folk här någonsin, säger Ulrica som gläds över att besökarna var i varierad ålder.

– Det var många unga, men även äldre män och kvinnor. Det är kul att se.

GRATIS INTRÄDE
Under temat genus har även Kristoffer Niklas, som skrivit en ungdomsbok om en hockeykille som blir våldtagen, besökt biblioteket i Ursviken för att föreläsa och samtala i skolklasser.

– Vi har försökt hålla en röd tråd med höstens gäster med fokus på normer som finns i samhället, säger Ulrica.

Ulrica Hedsberg.

Framöver blir det ännu mer föreläsningar på temat då bland andra Viktor Frisk (5/12), Linnea Claesson (11/12) och Simon Häggström (17/3) kommer till Skellefteå, varav föreläsningarna med Viktor och Simon arrangeras i samarbete med Fritidsgårdarna Centralort.

– Föreläsningarna är gratis, men till Viktor och Linnea krävs det att du har en biljett, säger Ulrica som även ser fram emot det nya kulturhuset som Stadsbiblioteket ska flytta in i våren 2021.

– Det känns fantastiskt kul med läget och den exponering det kommer att innebära. Även om det inte är så långt vi flyttar kommer flytten att göra det enklare för människor att droppa in mer spontant än i dagsläget, vare sig det gäller för att läsa en bok, dricka kaffe eller gå på något av våra event, säger hon.


 

 

Urval av kommande
föreläsningar:

5/12 Viktor Frisk
Viktor har skrivit boken ”Min superkraft! Så har jag lärt mig att älska min struliga ADHD” och i föreläsningen berättar han om sin egna resa med ADHD och psykisk ohälsa, och hur han lyckats se det som en superkraft istället för något negativt. Föreläsningen är gratis, men biljett krävs. Biljetter finns på Stadsbiblioteket.

11/12 Linnea Claesson
Linnea pratar om rättvisa, jämlikhet, genus och att få vara den man är. Om solidaritet och att hjälpa varandra att skapa ett samhällsklimat där alla får plats. Föreläsningen är gratis, men biljett krävs. Biljetter finns på Stadsbiblioteket från och med 10.00 den 27/11.

17/3 Simon Häggström
Simon är författare till böckerna Skuggans Lag, Nattstad och Flickorna som sprang. Han arbetar även som polis specialiserad på människohandel för sexuella ändamål i Människohandelsgruppen vid Nationella Operativa Avdelningen. Observera att föredraget inte lämpar sig för barn.

Föreläsningarna med Viktor Frisk och Simon Häggström arrangeras i samarbete med Fritidsgårdarna Centralort.

Läs mer på bibliotek.skelleftea.se


SPONSRAT INLÄGG: Hela denna sida är en annons från Skellefteå Stadsbibliotek.

Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på www.megafonen.nu/annons.


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons