Annons
  • Foto: Arkivbild

Så påverkas bostadspriset av bostadsbyggandet: ”Fortfarande relativt billigt”

BOSTAD Det byggs hundratals nya lägenheter i Skellefteå. Hur påverkar det bostadspriserna på kort och lång sikt? Vi pratade med två mäklare för att ta del av vad de tror kommer att hända.

Annons

Exakt hur bostadsmarknaden ska utveckla sig är det ingen som vet – men med hjälp av statistik, erfarenhet och hur snacket går bland spekulanterna kan de som arbetar med att förmedla bostäder ge en hint om vad som väntar.

Krister Lundqvist, fastighetsmäklare på Mäklarhuset, har jobbat på Skellefteå-marknaden under många år.

– Skellefteå har historiskt haft väldigt låga bostadspriser, och även om de ökat rejält de senaste tio åren är det fortfarande relativt billigt om man räknar med hur stor andel av vår inkomst som vi lägger på bostaden varje månad, säger han.

SVIKTANDE MARKNAD?
Generellt har bostadspriserna ökat i hela Sverige under en lång tid – men de senaste åren har det pratats om att utvecklingen kan komma att vända.

Annons

– Nationellt minskade priserna på bostadsrätter under 2018 på många håll, men i Skellefteå fortsatte de att öka en aning även om ökningen mattades av. I dagsläget ser vi däremot inte någon fortsatt avmattning på bostadsmarknaden i Skellefteå, tvärtom så har efterfrågan ökat under 2019, säger Krister Lundqvist.

Att snittpriserna ökat på bostadsrätter är givetvis ett resultat av att fler nyproducerade lägenheter säljs till jämförelsevis höga priser, men även värdet på äldre lägenheter följer med upp enligt Krister.

– När nya lägenheter säljs för över två miljoner kronor så känns det också mer rimligt att börja betala de pengarna för äldre lägenheter. En renoverad lägenhet kan dessutom vara precis lika fin som en nybyggd, säger Krister.

ÖVERSKOTT?
En annan sak som talar för äldre lägenheter är att månadskostnaden ofta är lägre i bostadsrättsföreningar som avbetalat stora delar av sina lån.

– Det finns för- och nackdelar med både nyproducerade och äldre lägenheter. Än så länge så drar de nyproducerade lägenheterna med sig priserna på de begagnade, säger Krister.

Det som skulle kunna vända utvecklingen är om det blir ett överskott av lägenheter i Skellefteå.

– Om den väntade inflyttningen inte sker hamnar vi så klart i ett annat läge där det kan bli svårt att få lägenheterna sålda, säger Krister.

Än så länge märks något sådant dock inte av, och i princip allt på marknaden har blivit, och blir, sålt. Att de blir det trots att Skellefteå inte haft någon större inflyttning de senaste åren kan delvis förklaras av skilsmässor.

– Ja, tyvärr är det så. Sverige är ett av de länder med flest ensamhushåll och det påverkar så klart hur många lägenheter som behövs, säger Krister.

Annons

Gällande villapriserna så har de också fortsatt att öka i Skellefteå den senaste tiden.

– Något som är kul är att även ytterområden som Boliden och Bureå följer med i ökningen, vilket gör att det lönar sig att renovera dessa hus – och på så sätt ökar kvalitén och efterfrågan ännu mer, säger Krister som tror att vi kommer att se en fortsatt prisökning i Skellefteå framöver.

– I hela Sverige talas det om lågkonjunktur, men i Skellefteå märker vi inte av den. När Northvolt drar igång och den förväntade inflyttningen sker kommer priserna att fortsätta öka.

LÅGA PRISER JÄMFÖRT MED LULEÅ
Det Krister säger bekräftas till stora delar av fastighetsmäklaren Jonas Nilsson som driver Jonas Nilsson Fastighetsförmedling i Skellefteå sedan 2017.

– Skellefteå har en av de största industriella investeringarna någonsin framför sig och de är extremt underskattade i bostadspriserna i förhållande till bland annat Umeå och Luleå. Jag är övertygad om att priserna kommer att fortsätta öka, säger han.

Jämfört med Luleås marknad kostar bostadsrätterna i Skellefteå drygt 8000 kronor mindre – per kvadratmeter.

– Och det är trots att vi haft en sättning i priserna i Luleå sedan toppen 2017. En period var det halva priset i Skellefteå, och den differensen kan inte motiveras, säger han.

Hur kommer priserna i Skellefteå att påverkas av allt bostadsbyggande?

– Jag är övertygad om att priserna kommer att öka i Skellefteå med tanke på vilken nivå de ligger på idag, oavsett Northvolt eller inte. Och då gäller det både äldre och nya lägenheter. Den nivån som är idag är för låg jämfört med övriga landet, säger Jonas.

Se statistik på prisutvecklingen i Skellefteå nedan – och hur priserna här står sig mot andra städer:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons