Annons

Lars Lindberg: ”Många Skellefteåbor hoppas på Björklöven i smyg”

SPORT Den 22 oktober spelades Norrlandsderby mellan Luleå och Skellefteå i Skellefteå Kraft Arena. Men trots den uppumpade rivaliteten står sanningen skriven på den västra ståplatsläktarens banderoller. Den riktiga antagonisten för Skellefteå AIK finns söderut.

Annons

Det kan inte ha undgått många, men för de som är unga och inte känner till historien så kommer den här.

Skellefteå som stad förlorade för många år sedan kampen om ett universitet – och numera har Umeå 30 000 studenter som kommer till staden varje år. Mellan Skellefteå och Umeå ligger dessutom en av Europas sämsta och tråkigaste vägsträckor – och Skellefteå är Sveriges största stad som man inte kan åka tåg till. Det har sen decennier tillbaka inte varit meningen att Skellefteå och Umeå ska tycka om varandra.

Likadant har det varit på isen. I många år har Skellefteå AIK och IF Björklöven varit rivaler. De är lagen som ogillar varandra mest – och tillsammans med Mora mot Leksand, Malmö/Rögle samt AIK/Djurgården så är det ett av svensk ishockeys största hatmöten.

Annons

I helgen var jag på plats i Mora. Jag satt i en gammal trästol vid ett bord med en dalahäst. Mitt i min andra klunk kaffe hoppade jag till. Det kom ett ”från topp till tå”-skrik från de fyra personerna intill tv-apparaten på kontorsinventariern Torstens kontor.

Jag hann tänka, vad fasen hände nu så jag sprang dit från fikarummet. Djurgården hade gjort mål på Leksand. Dalarivalen låg under och misären med sju raka förluster var ett faktum. Leendet på personerna i Mora IK:s kontor var från öra till öra. Det är skadeglädje i sitt rätta element. Likadant är det för Skellefteå och Björklöven.

Med tisdagens hockeyderby mellan Skellefteå och Luleå i färskt minne så är det ju klart att alla sportintressenter älskar rivalitet. Men den som finns mellan Luleå och Skellefteå är ett substitut. Det är två städer som stör sig på varandra, men det genuina finns inte där. Historien mellan lagen är för kort.

13 mil söderut leder Björklöven hockeyallsvenskan. Det har inte gått obemärkt förbi i 0910-land. De som en gång stått på läktaren, som varit där och som på en fullsatt träningsmatch i augusti kände vibbarna kan nu hoppas. Hoppas på att fylla läktarna, öka på lagens plånböcker och få känna historiens vingslag igen.

Annons

Per Kenttä har kommit till Umeå och för första gången under senare år finns chansen att Björklöven kan spela i SHL nästa säsong. Det finns många i Skellefteå som gärna ser Löven åka ur allsvenskan – men det finns nog lika många som hoppas att få fyra derbymatcher till i SHL.

Löven har aldrig varit närmare och det finns ingen i Skellefteå som säger det högt, men det är nog många som hoppas på att få se lagen i samma serie igen.

Lars Lindberg
Idrottstokig sportkommentator med rötterna i Myckle.

Krönikan publicerades ursprungligen i senaste numret av Megafonen – läs hela tidningen här:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons