Annons

Viktor Agnarsson vinnare av första läsliganpriset: ”Så många positiva effekter av att barnen läser”

NÖJE Det första Läsliganpriset delas ut på Bokmässan i Göteborg under torsdagen. Vinnaren är Viktor Agnarsson, barn- och ungdomstränare i Skellefteå Tennisklubb.

Annons

Läsligan är ett projekt som för sex år sedan initierades av Skellefteå kommun, biblioteksenheten och marknadsenheten tillsammans med kommunikationsbyrån Henson.

Syftet med Läsligan är att skapa engagemang för mer läsning och ökad läsförståelse med idrottande barn i åldrarna 9–14 år som primär målgrupp, skriver arrangören i ett pressmeddelande.

Som en utveckling av projektet instiftades i år Läsliganpriset för att lyfta en förebild och uppmärksamma någon som gjort något extra för att lyfta läsandet hos unga.

Annons

Läsliganprisets jury har utsett Viktor Agnarsson, som tränar flera olika grupper av barn och ungdomar i Skellefteå Tennisklubb, som vinnare bland kandidaterna som vem som helst har haft möjligheten att nominera.

– Juryn hade flera goda kandidater att ta ställning till. Att valet i slutändan föll på Viktor beror dels på hans engagemang för att skapa något utöver själva idrotten i de idrottsmiljöer för barn och ungdomar som han verkar i, dels på att Viktor är skicklig på att utmana normer om vad och vem en läsande ung idrottare är, säger Mikke Ejrevi, bibliotekschef i Skellefteå kommun och ordförande i Läsliganprisets jury.

POSITIVA EFFEKTER
Viktor Agnarsson har bland annat infört högläsning vid Skellefteå Tennisklubbs lektennis och skapat läsutmaningar i tennisskolan där barnen på ett lustfyllt sätt har fått tävla i att läsa mer.

– Det blir så många positiva effekter av att barnen läser mer i anslutning till idrotten. Läsningen fungerar som avslappning och den föder kreativitet och fantasi som är nyttigt även i idrottsutövandet. Med hjälp av ett utökat ordförråd, som läsning ger, kan barnen samtidigt bli bättre på att kommunicera med varandra och att uttrycka sig på justare sätt i samvaron kring idrotten, säger Viktor.

Läsliganprisets prissumma till vinnaren är på 20 000 kronor.

– Jag har redan några idéer för vad jag skulle kunna hitta på med pengarna. Det kanske kan ge utrymme för fler läsfrämjande insatser eller så författar jag en bok som rör det här området, säger Viktor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons