Stora skogsbränder rasade i stora delar av Sverige sommaren 2018. Omfattningen var så stor att MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, rekommenderade kommuner och länsstyrelser att utfärda ett totalt eldningsförbud i hela landet.
– Men så tror jag inte att det kommer bli igen, oavsett hur torrt det är ute. Om det blir aktuellt kommer det istället att bli förbud som är mer logiska och proportionerliga för vad man vill uppnå med förbudet, säger Daniel Haarala, chef för enheten brandskydd och farliga ämnen i Skellefteå.
GRILLA SÄKERT
Han menar att bränder väldigt sällan startar i villaträdgårdar.
– Det är ytterst ovanligt att det blir en okontrollerad brand från en vanlig kol- eller gasolgrill, och man stoppar definitivt inga skogsbränder genom att förbjuda den typen av grillning, säger han.
Att man alltid ska vara försiktig när man handskas med eld är det dock inget snack om.
– Lämna inte grillen utan uppsikt och se till att det inte finns någon torr vegetation i närheten. Att ha vatten i beredskap är också bra, och vattna gärna gräsmattan runt grillen innan du startar om det är torrt ute, säger Daniel.
När det gäller gasolgrillar och explosionsrisk så finns det enkla tips för att undvika en olycka.
– När gasoltuben står upprätt finns en säkerhetsfunktion som gör att den inte kan explodera, så det är viktigt att den inte ligger ner eller ramlar omkull. Att kolla så att slangen håller tätt är också bra att göra med jämna mellanrum, förslagsvis i samband med att gasoltuben byts ut. Det kan du göra med vatten och tvål på samma sätt som med en cykelslang.
SKOGSBRÄNDER I SKELLEFTEÅ
Just Skellefteå var relativt förskonade från skogsbränder 2018, trots att det var lika torrt här som i många andra delar av Sverige.
– Det var en större brand ovanför Fällfors i slutet av juni 2018 men i övrigt klarade vi oss oväntat bra, säger Daniel.
Oftast startar skogsbränder av blixtnedslag eller skogsmaskiner – men det händer även att användning av engångsgrillar eller lägereldar är källan till bränder.
– Om du ska elda i skog och mark så bör du välja en plats som inte kan börja brinna, till exempel på sand eller grus. Om det är direkt på backen kan du med fördel göra en tät ring av stenar runt elden för att förhindra att den sprids, säger Daniel.
När det gäller engångsgrillar så finns det olika bra varianter, menar Daniel.
– Problemet är oftast att de har för korta ben och det kan då bli så varmt under grillen att marken tar eld. Det kan till och med bli så varmt att en bordsskiva av trä börjar brinna, säger han.
Att kolla om eldningsförbud råder innan man drar igång sin eld är också att rekommendera. Det gör du enklast på kommunens hemsida.
– När det är eldningsförbud så ligger den informationen tydligt på hemsidan och ska inte gå att missa, säger Daniel.