Annons

Här blir det förbjudet att röka den 1 juli – och det här händer om du bryter mot lagen

HÄLSA Den 1 juli träder en ny lag om utökat rökförbud i kraft som bland annat gör att du inte får röka på uteserveringar eller busshållplatser.

Annons

Den nya lagen införs från och med den 1 juli 2019. Enligt folkhälsomyndigheten är anledningen bland annat att minska den sociala exponeringen, och på så vis avnormalisera rökning, samt att öka tillgängligheten till allmänna platser för personer som är känsliga för rök. Det övergripande målet är att minska rökning och tobaksrelaterade sjukdomar.

Rökning har sedan tidigare varit förbjudet på ett antal områden som till exempel skolor och lokaler för hälso- och sjukvård – men nu utökas det alltså till att även innefatta följande:

♦ Busshållplatser, taxizoner och andra områden som är avsedda för resenärer.
♦ Uteserveringar.
♦ Inhägnade områden som är avsedda för idrottsutövning.
♦ Allmänna lekplatser.
♦ Vid entréer där allmänheten har tillträde, till exempel affärer och restauranger.

Annons

Rökförbudet har även utökats till att innefatta e-cigaretter, både med eller utan nikotin. Snus berörs däremot inte.

RÖKFRIA BADPLATSER
I vissa kommuner har ytterligare ökat rökförbud införts. I Skellefteå gäller det enligt Norran till exempel på följande badplatser: Byske-, Boviken och Lövångers havsbad, Danielsten i Bureå, Falkträsket, Sidtjärn, Sjöbottsand, Burträsk badplats och Mobackenbadet.

I Umeå har beslut tagits om att införa en rökfri zon över en stor del av centrum med specifika rökrutor, men det är inget som beslutats om i Skellefteå.

Att den nya lagen efterföljs ansvarar den som äger eller hyr den aktuella platsen/lokalen för – både inom området och utanför sin entré. Detta gör till exempel att det är restaurang- och butiksägares ansvar att ingen röker utanför deras entréer.

En av dem som måste ta den nya lagen i beaktning är nattklubben Rustique (tidigare Brygg CC).

– Vi har sedan tidigare ingen rökning tillåten på vår uteservering fram till 22.00, men efter det har det varit tillåtet att röka utomhus, berättar ägaren Nadia Wallmark.

På Falkträskets badplats blir det förbjudet att röka från och med 1 juli 2019.

Från och med den 1 juli kommer den som vill röka att tvingas lämna klubben för detta.

– Enligt de instruktioner vi fått måste de gå 10-20 meter från vår byggnad för att röka, säger hon.

Hur ska ni lösa problemet som uppstår gällande entréavgift?

– Vi har inte bestämt än, men antingen blir det en stämpel eller ett armband som gör att personen som går ut för att röka kan få komma in igen utan att betala ytterligare en gång.

Vad tycker du om den nya lagen?

– Generellt är det en bra grej att få folk att röka mindre, men att vi ska riskera att tappa alkoholtillståndet om någon röker utanför vår restaurang känns orimligt då det är svårt att hålla koll på. Det här kommer att kräva mer personal från vårt håll.

Det som händer om någon röker på förbjuden plats är att personen kan bli avvisad därifrån. Om personen inte slutar röka eller avlägsnar sig, kan hen i förlängningen anmälas för olaga intrång.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons