Annons

Skebo bygger pumptrack i Boliden: ”Mötesplats för social samvaro och som gynnar hälsan”

SAMHÄLLE Skebo gör en insats för ungdomar och integration i Boliden genom att satsa på en pumptrack. Den 28 juni invigs den nya anläggningen vid Sidtjärn.

Annons

Pumptrack är en bana där utövaren driver exempelvis en cykel, skateboard eller sparkcykel framåt med hjälp av en pumpande rörelse istället för att trampa.

– Det är en lekattraktion som ligger i tiden och som intresserar killar och tjejer i alla åldrar. I Folkets park i Skellefteå finns en pumptrack som används flitigt och där barn och ungdomar kan utveckla motorik och balans, säger Magnus Stenberg, förvaltare på område Skebo Väst.

GRATIS ATT ANVÄNDA
Skebo investerar totalt en halv miljon kronor i projektet. Förutom själva banan köper Skebo in ett cykelställ samt sex sparkcyklar och hjälmar som utövarna kan låna gratis.

– Alla människor har olika förutsättningar och ekonomin ska inte vara ett hinder. Projekt som fungerar hälso- och integrationsfrämjande är angelägna för oss, säger Anna Ersson, marknadschef.

Annons

Pumptrack-banan placeras centralt och lättillgängligt vid natursköna Sidtjärn. Förhoppningen är att den nya anläggningen ska främja integrationen i Boliden där Skebo har 266 lägenheter, varav cirka 90 hyrs av migrationsverket.

– Många barnfamiljer ges nu möjligheten att fritt nyttja en utomhusanläggning som aktiverar hela kroppen. Vi hoppas även att människor i byarna runtomkring tar chansen att prova på pumptrack, bada i Sidtjärn och upptäcka vilket fint samhälle Boliden är. Vi kommer även att utöka vårt erbjudande med ytterligare ett bordtennisbord, rack och bollar som placeras på Röda torget i Boliden, säger Magnus Stenberg.

SAMARBETE
Skellefteå kommun fungerar som medspelare till Skebo i pumptrack-projektet. Kommunen upplåter den allmänna yta som banan placeras på. Kommunen sätter dessutom ut nya och fräscha möbler, bord och bänkar, i anslutning till pumptracken.

– Det känns trevligt att vi kan erbjuda detta tillsammans med Skebo. Vi ser stora vinster i hur projektet kan bidra till ökad trivsel, stärkt hälsa och att integrationen främjas, säger Berit Wihlborg, Skellefteå kommun.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons