Annons

Nysatsning på barn & ungdomar: ”Hoppas på att bli minst 300 medlemmar”

SAMHÄLLE Nyligen har organisationen Junis gjort en nysatsning i Skellefteå. Där får barn och ungdomar chans att umgås i en trygg miljö med utbildade ledare.

Annons

I Sverige finns det över 200 Junisföreningar med totalt cirka 12 000 medlemmar. I Skellefteå har verksamheten den senaste tiden dock inte varit så aktiv. Det är något som Lotta Ekholm, nybliven utvecklingskonsulent i Västerbotten, vill ändra på.

– Junis är en religiöst och politisk obunden förening som fyller en viktig funktion i samhället. Här är alla barn mellan 7 och 15 år välkomna till en miljö där det finns trygga vuxna utbildade ledare, berättar hon.

Junis är IOGT-NTO:s barnorganisation och nykterhet är en självklar del av värdegrunden.

– Vi jobbar efter tre kärnvärden; solidaritet, demokrati och nykterhet. Det innebär att vi är schyssta kompisar med varandra, att alla får vara med och bestämma samt att nykterhet är en viktig del för både barn och vuxna, säger Lotta.

Annons

Alla ledare som finns i organisationen har deltagit i en utbildning där vikten av dessa kärnvärden poängteras, samt att ledarna får extra kunskap för att ta hand om barn som kommer från problematiska hemförhållanden.

– Här är alla välkomna, och det finns alltid någon som lyssnar ifall ett barn behöver prata.

VILL DUBBLA MEDLEMSANTALET
Lotta blev anställd som utvecklingskonsulent i slutet av förra året. Det är en del i den satsning som Junis gör i Sverige för att dubbla antalet medlemmar.

– I Umeå finns Sveriges största förening med mer än 1200 medlemmar och verksamhet veckans alla dagar. I Skellefteå startar vi med grupper på onsdag- och torsdagkvällar – men målet är att vi även här ska kunna erbjuda aktiviteter alla veckodagar, säger Lotta.

Att vara med i Junis kostar 100 kronor per år, och då ingår alla aktiviteter förutom eventuella läger.

– Man blir medlem, och sedan får man komma på hur många eller få träffar som man vill.

LÄXLÄSNING
Hur programmet ska se ut är mycket upp till de deltagande barnen, men till en början finns sång & show på onsdagar samt konceptet “skapis”, som är ett samlingsnamn för pyssel och kreativt skapande, på torsdagar.

– Förutom det ser vi på film tillsammans och arrangerar så klart Junisdiscon, som alltid varit ett populärt inslag, på utvalda fredagar, säger Lotta och tillägger att två pensionerade lärare även kommer att hjälpa till med läxläsning om det finns efterfrågan för det.

– Allt arbete i grupperna sker ideellt och de som ställer upp ska ha ett stort tack för det!

För den som vill vara med finns mer information på www.junis.org eller via direktkontakt till Lotta på lotta.ekholm@junis.org / 073-3726279.

Artikeln publicerades ursprungligen i senaste numret av Megafonen – läs hela tidningen här:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons