Annons
  • KvinnORKAn med Matilda Kjellmor
  • KvinnORKAn med Matilda Kjellmor
  • KvinnORKAn med Matilda Kjellmor
  • KvinnORKAn med Matilda Kjellmor
  • KvinnORKAn med Matilda Kjellmor

Premiär för KvinnORKAn – en berättelse om kvinnogöra och superkrafter

NÖJE Med humor, svärta, ironi och fakta reflekterar Matilda Kjellmor över sitt sociala arv.

Annons

Matilda Kjellmor har både skrivit och medverkar ensam på scenen i den här berättelsen om kvinnogöra och superkrafter som har premiär den 1 november på Västerbottensteatern.

– Föreställningen vill lyfta kvinnors berättelser och strävan genom vår moderna historia. Om vardag och kraft, om att orka och överleva och om arvet efter förmödrarna. Om att kvinnor i alla tider haft behov av fredade rum för att stötta, hylla och lära sig av varandra, beskriver Matilda.

Berättelsen växte fram hos Matilda med inspiration från hennes förmödrar.

– För mig blev det extra tydligt hur jag präglats av min kvinnohistoria när jag började gräva i det som ibland skaver och smärtar, men också det som jag imponeras av hos mina förmödrar. Min största förhoppning med föreställningen är att fler ska bli inspirerade att berätta om sitt skav, sina glädjeämnen och om sina förmödrar, säger hon i ett pressmeddelande.

Matilda vill lyfta fram det som ibland kallas kvinnogöra och kvinnliga egenskaper.

– För mig är det så viktigt att höja det vi annars inte pratar om. Det som händer i vardagen det som jag själv många gånger har tagit för givet.

För regin svarar Lillemor Skogheden, Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons