Annons

Hårdrocks-fest på Mullberget

Annons

Thobbe Englund, i mitten, kommer till Skellefteå med sitt band. Foto: Pressbild

NÖJE För åttonde året i rad arrangeras Hell Bent for Christmas i Skellefteå – i år med den tidigare Sabaton-gitarristen Thobbe Englund som största dragplåster.

Den första upplagan av Hell Bent for Christmas genomfördes i december 2010. Bakom hårdrocks-eventet står Skellefteåbandet Enemy Within.

– Vi tyckte helt enkelt att det hände för lite kring hårdrock och metal i Skellefteå och ville även själva ha någonstans att spela, berättar Simon Svedberg när jag träffar honom och Hannes Sundell på Mullberget i Skellefteå.

Att spelningen hamnade i december och fick ordet “Christmas” i namnet var en slump.

– Det passade bra i tid för oss att ha en spelning just då och så var det någon som kom på namnet Hell Bent for Christmas som inspirerats från Judas Priests låt Hell bent for Leather, säger Simon.

LOKALA BAND
Fram till 2013 var alla band som spelade på eventet från Skellefteå eller närliggande orter. 2013 var första året som ett band från en annan stad blev bokat.

– FKU från Uppsala var det första större bandet som bokats och det blev succé, säger Hannes.

Sedan dess har band från till exempel Stockholm, Luleå och Umeå spelat – men arrangörerna vill inte tappa sin lokala anknytning.

– Hela tanken från början var att vi ville skapa ett tillfälle för lokala band att få spela så det vill vi aldrig gå ifrån, säger Simon.

BRA BLANDNING
I år kommer fem band att uppträda – men för första gången är Enemy Within inte ett av dem.

– Vi har spelat varje år sedan starten, men nu känner vi att vi måste ta ett steg tillbaka för att kunna göra ett ännu bättre arrangemang. Det blir bättre att kunna fokusera fullt ut på eventet och samtidigt öppnar vi upp för att nya band får chansen, säger Hannes.

Hannes Sundell och Simon Svedberg arrangerar tillsammans med övriga de övriga bandmedlemmarna i Enemy Within – Robin Svedberg, Anders Mollwing Wikberg och Daniel Lindgren – Hell bent for Christmas.

Banden som ska uppträda i år är Khaospath från Burträsk, Aska från Skellefteå, Spiritual Space från Piteå och Baruk Khazad från Luleå – samt den tidigare Sabaton-gitarristen Thobbe Englund.

– Vi är jättenöjda med blandningen av band som innehåller allt från black metal till 70-talshårdrock. Vi är så klart även jätteglada över att ha kunnat boka Thobbe Englund som kommer hit med sitt soloprojekt. Som liten aktör var det ett wild card att ens prova, säger Hannes.

Eventet arrangeras på Mullberget i Skellefteå den 2 december och totalt ryms 150 personer. Hannes och Simon hoppas att det ska bli slutsålt – och att de i framtiden kan arrangera något ännu större.

– Intresset för hårdrock och metal är stort i Skellefteå och det skulle vara kul att göra något ännu större av det här, men först ska vi genomföra årets arrangemang, säger Simon.

Artikeln publicerades först i senaste numret av
Megafonentidningen – läs hela tidningen nedan:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons