Annons
Flygfoto över centrum. Foto: Jonas Westling

Batterifabrik kan hamna här

Annons

Flygfoto över Skellefteå. Foto: Jonas Westling.

FÖRETAG Det blev idag klart att Skellefteå är en av två orter som går vidare i kampen om Northvolts etablering av Europas största batterifabrik.

Det skriver Skellefteå kommun i ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen.

Etableringen kan komma att innebära upp till 3 000 nya arbetstillfällen och sannolikt lika många indirekta arbetstillfällen i Skellefteå, menar kommunen. Etableringen beräknas även innebära en direktinvestering på ca 40 miljarder kronor.

– Jag är oerhört stolt över det arbete som vårt team och hela organisationen har åstadkommit tillsammans med Skellefteå Kraft, näringslivet och många viktiga aktörer i regionen. Hela Skellefteå har slutit upp kring detta vilket varit en viktig framgångsfaktor. Inför slutfasen står vi redo att möta varje steg i Northvolts tidsplan, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef, i pressmeddelandet.

Cirka 40 kommuner i Sverige och Finland anmälde intresse för Northvolts etablering av en fabrik för produktion av batterier för energilagring.

10 av dessa platser valdes ut och besöktes under våren av Northvolts representanter, som utvärderade förutsättningarna för en batterifabrik av den storlek som det nu planeras för.

Västerås är den andra orten som valts ut.

– Efter en djuplodande analys av tio mycket intressanta alternativ för Northvolts första fabrik har vi efter en samlad bedömning landat i att det finns bäst förutsättningar i dessa två orter. Elektrifiering och lagring av förnybar energi är nyckeln till ett koldioxid-neutralt samhälle och vi har mötts av ett fantastiskt engagemang i vår dialog med lokala företrädare i både Skellefteå och Västerås, säger Peter Carlsson, vd, Northvolt.

Batterifabriken har en intensiv tidsplan där de första spadtagen ska tas redan 2018. Bland annat kvarstår en miljöprövning innan det slutgiltiga valet.

– Skellefteå kan leverera ett erbjudande med en färdig site, en av världens mest unika återvinningsanläggningar och inte minst leverans av 100 procent förnybar energi. Det klarar inte många platser. Vi är mycket stolta över att vara en energiproducent i framkant som gör en etablering av det här slaget möjligt i Skellefteå, säger Hans Kreisel, VD Skellefteå Kraft.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons