Annons

Tar klivet upp på stora scenen

Annons

Julia IvanssonJulia Ivansson är laddad för sommarens turné med Rebecca & Fiona

MUSIK När Rebecca & Fiona intar stora scenen på årets Trästockfestival finns en före detta Skellefteåbo bakom trumsetet: “Det kommer att bli supergrymt”.

För Julia Ivansson, 27 år från Ursviken, har Trästockfestivalen en speciell plats i hjärtat. Gratisarrangemanget har följt henne hela hennes liv och bidragit till att utveckla hennes musikintresse.

– Jag är uppvuxen med Trästock och har besökt festivalen så länge som jag har lyssnat på musik. Jag har nog varit där i princip varje år – ibland i publiken och ibland på scenen, berättar Julia som nu bor i Uppsala där hon arbetar som musiker samtidigt som hon studerar till personalvetare.

Den första gången hon uppträdde på festivalen var hon 15 år och spelade trumpet med “Den dynamiska duon”. Senast var som trummis då hennes band Karakou spelade i Hallen förra sommaren.

– Det är alltid väldigt fin stämning på Trästock och att det är gratis inträde gör det ännu mer fantastiskt. Det här är ett arrangemang som vi verkligen ska vara rädda om, säger hon.

PÅ HEMMAPLAN
Till den här sommaren tar hon klivet upp på stora scenen. När en av festivalens största akter, Rebecca & Fiona, uppträder är det Julia som sitter bakom det blinkande trumsetet.

– Det kommer att bli supergrymt. Det känns kul att få vara med på deras turné, och extra kul att en av spelningarna blir på hemmaplan. Det är alltid speciellt att spela då publiken är fylld med vänner och bekanta, säger Julia.
Rebecca & Fiona är kända som en DJ-duo som producerat hits med miljontals spelningar på Spotify – men som nyligen förändrat sina liveframträdanden till att inte “bara” vara ett DJ-set. Numera sjunger de på scenen och har med sig musiker på turnén.

– De har inte släppt så många av sina nya låtar än men de är verkligen sjukt bra och jag älskar deras musik. Dessutom är det kul att arbeta med artister som producerar sin musik då de är extremt kompetenta, säger Julia.

TURNÈ MED MOLLY SANDÈN
Julia har spelat trummor sedan gymnasiet men det är de senaste åren som hennes karriär tagit fart på allvar.

– Det första stora giget jag gjorde var i Nyhetsmorgon 2013 med Panetoz. Då var det min brorsa – som spelar bas – som fixat in mig. Sedan var det som att “om du spelat på TV måste du vara bra” och så fick jag fler och fler stora spelningar, säger hon och skrattar.

Förra året åkte hon på turné i Sverige med Molly Sandén och sångaren Mapei.

– Fram till dess hade jag mest tänkt att jag spelar trummor som hobby, men då kände jag att jag ju faktiskt jobbar med det här – och det är grymt, säger Julia som trots det tänker slutföra sina personalvetar-studier.

– Vi läser mycket företagsekonomi och juridik så allt vi lär oss där kan jag även ha nytta av om jag ska driva eget som musiker. Att ha en utbildning i bagaget gör även att jag har valfrihet även med musiken. Jag måste liksom inte ta spelningar till vilket pris som helst, utan kan mer välja de som känns bra i magen.

BRA RYKTE
Som nämnt är Trästockfestivalen speciell för Julia – och hon har även märkt att festivalen har bra rykte i branschen.

– När jag berättar att jag är från Skellefteå nämner många artister hur trevliga spelningar de haft på Trästock och det är verkligen något att vara stolta över, säger hon innan hon skickar med en hälsning till alla volontärer som får festivalen att fungera:

– Det är så enormt mycket arbete bakom kulisserna och jag hoppas att de som arbetar med festivalen känner hur uppskattad den är. Det är de värda!

Sveriges bästa gratisfestival

– Trästockfestivalen är Sveriges största fria festival. Under två dagar serveras livemusik, performance, mat och andra härligheter på Nordanåområdet i Skellefteå.
– Festivalen bjuder som alltid på både brett och smalt, nationellt och lokalt, någonting för alla helt enkelt.
– Festivalen arrangeras av Kulturföreningen Mullberget och görs möjlig genom cirka 150 volontärer.
– Till årets festival är bland andra Rebecca & Fiona, Movits!, Sofia Jannok, Maja Francis, Feral, Erik Lundin, Anna Ternheim och Sofia Karlsson bokade.
– Festivalen som arrangeras 22-23 juli.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons