Annons

Kattutställning i Ursviken

Annons

solkatten_2016Domare Glenn Sjöbom bedömer en brun burmakattunge på kattuställning.

NÖJE Fler än 240 katter är anmälda till den internationella kattutställningen som arrangeras den 14-15 maj i Kopparhallen, Ursviken. 

För att en utställning ska klassas som internationell ska det finnas domare från olika länder på plats. Till Skellefteå kommer domare från bland annat Polen, Finland och Tjeckien.

Även utställare från andra länder tar chansen att visa upp sina katter i Skellefteå. Om katten är en bland- eller raskatt spelar däremot ingen roll.

– På plats kommer det finnas flera olika raser, bland annat Perser, Bengaler, La Perm, American Curl och Sveriges populäraste kattras Ragdoll, säger Katarina Bergsten, vice ordförande i Solkatten Skellefteå.

På utställningen visas katterna upp för domare som bedömer katterna, hur de ser ut och hur de beter sig.

–  I en utställning ska katten vara välvårdad, frisk och i bra kondition. Det finns en standard för varje ras på hur den ska se ut och det är den som domarna utgår ifrån.

En utställning går att beskriva som en skönhetstävling för katten, men att ställa ut sin katt har fler syften än att bara visa hur vacker den är, menar Katarina.

– Det är ett sätt att sprida kunskap och kännedom om hur bra katthållning ska hanteras. Dessutom får kattägare och uppfödare möjlighet att träffas och diskutera katter.

Katterna tävlar om att få ett certifikat i den ras, färg och klass som de tävlar i. Efter alla ordinarie bedömningar är det Best in Show som gäller.

–  Då tävlar de katter som varje domare nominerat som sin bästa mot de andra domarnas bästa katter, säger Katarina Bergsten.

Utställningen arrangeras av föreningen Solkatten Skellefteå och är öppet för allmänheten både lördag och söndag från klockan 09.00.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons