Annons

Öppnar en ny barnbutik

Annons

Gun Sundkvist Calle KaninGun Sundkvist öppnar snart den nya butiken Calle Kanin.

SHOPPING En ny butik som ska sälja ekologiska och giftfria barnprodukter öppnar inom kort i centrala Skellefteå. ”Idag kommer vi alla tyvärr i kontakt med många farliga kemikalier”, säger Gun Sundkvist.

Innanför de wellpappklädda skyltfönstren i korsningen Trädgårdsgatan/Storgatan har Gun Sundkvist just packat upp de första produkterna i det som ska bli en ny butik med inriktning mot ekologiska och giftfria barnprodukter.

– Det kommer att vara mest kläder och leksaker men även sänglinnen, nappar och sådant, berättar hon.

Varför är det viktigt med ekologiska och giftfria saker?

– Det är inte nyttigt för någon av oss att få i sig de kemikalier som ofta finns i modernt framställda produkter, som exempelvis ftalater. De små barnen är extra känsliga eftersom de har tunn hud, ofta kryper på golvet där kemikalier binds i dammet plus att de ofta smakar på allt. Det var min dotter som gjorde mig uppmärksam på det hela och ju mer jag läser om det desto mer inser jag hur viktigt det är. Nu vill jag uppmärksamma och hjälpa andra till bättre miljöer för deras små.

Vad innebär ekologiskt och giftfritt?

– Kortfattat kan man säga att ekologiska textilier har framställts utan kemikalier och med rättvisa förhållanden för arbetarna. De giftfria leksakerna har ofarliga färger och är gjorda i exempelvis trä eller naturgummi, istället för plast som man egentligen helst ska undvika.

Vad händer om barnen får i sig gifter från leksaker?

– Idag kommer vi alla tyvärr i kontakt med många farliga kemikalier dagligen genom exempelvis våra kläder, hygienprodukter, luft och mat och studier visar på ökande hormonstörningar i våra kroppar. Jag tycker att det känns dumt att chansa när det gäller barnen och vill göra allt jag kan för att de ska få en så bra start i livet som möjligt.

I södra Sverige är det redan ganska vanligt med butiker med ekologisk inriktning, enligt Gun.

– Det var i somras när jag besökte en butik i Södertälje tillsammans med min dotter som jag kände att detta verkligen saknas här i Skellefteå.

Butiken, som är 55 kvadratmeter stor och kommer att heta Calle Kanin, håller just nu på att renoveras och fyllas med produkter. Hon hoppas kunna öppna under mars månad.

– Jag tror, och hoppas, att Skellefteå är moget för det här, säger hon.

 

Läs hela senaste numret av Megafonentidningen här:

Surfar du via mobil?
Klicka HÄR för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons