Annons

Så kan du vinna ett aktiebolag

Annons

1600_comboltAnnons Näringslivskontoret

ANNONS Nu startar Skellefteå kommun sin tävling Vinn ett AB där de tävlar ut ett aktiebolag för 50 000 kronor och värdefull experthjälp.

Alexander Harpa och Elias Wennersten drev ett UF-företag på gymnasiet men efter att de gått ut skolan 2013 gick de vidare med annat – fram till de fick tips om tävlingen Vinn ett AB.

– Jag ringde till Alexander och så skrev vi ihop en ansökan. Det blev spontant men det kändes dumt att inte ta chansen, vi hade ingenting att förlora, berättar Elias när jag träffar dem på deras kontor två år efter vinsten.

– Om den här tävlingen inte hade funnits hade vi inte vågat satsa. Vi hade just slutat gymnasiet och att spara ihop till 50 000 kronor själva hade varit en omöjlighet, säger Alexander.

Idén som juryn föll för 2013 var en ny teknik för att fästa saker – en idé som Alexander och Elias nu tagit patent på i sitt företag Combolt AB.

– Vi har fortsatt att utveckla produkten och är nöjd med hur den går att applicera. Vi har fått bra respons och det finns kunder. Nu gäller det bara att komma igång med produktionen, säger Elias.

1600_combolt_2Med 3D-printer skriver Alexander och Elias ut prototyper på sin produkt.

De båda ser positivt på tävlingen Vinn ett AB.

– Aktiekapitalet är en sak, men även all den kompetens som vi fick ta del av genom juryn var ovärderlig. Det gjorde att vi fick möjlighet att fokusera på produkten och mindre på pappersarbete.

Rekommenderar ni andra att vara med i tävlingen?

– Ja, verkligen. Det finns som sagt ingenting att förlora. Om du är rädd om din affärsidé finns det sekretessavtal och allt sköts väldigt proffsigt, säger Alexander.

Och nu har du chansen. För tredje året i rad arrangerar Näringslivskontoret tävlingen.

– För att nå målet om 80 000 invånare 2030 behövs 2000 nya företag i kommunen. Det här är en del i att uppmuntra människor att starta företag, säger Bengt Ivansson, Näringslivschef.

Vem kan vara med och tävla?

– Vem som helst kan vara med och söka och det spelar ingen roll var du bor, men företaget måste ha sitt säte och vara verksamt i Skellefteå när det startar.

Vad söker ni för företag?

– Alla typer är välkomna. Det spelar ingen roll om det är ett tjänste- eller produktionsföretag, det viktiga är att det har tillväxtpotential och hög sannolikhet att lyckas.

Har du en affärsidé? Läs mer och tävla här »

Ansökan måste vara inskickad senast 30 november 2015.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons