Annons

Skellefteband intar Göteborg

Annons

Tribute to The_Last WaltzFoto: Pressbild

NÖJE ”Det känns fantastiskt att ha med en världsartist som Nina Persson”

Nina Persson, Mats Ronander, Pär Wiksten, Kent Norberg, Nikke Ström och Bengan Blomgren är några av namnen som gästar Stora Teatern i Göteborg för två mastodontkonserter 12–13 februari. Med ett trettiotal andra artister och musiker samlas de för att återskapa The Bands legendariska avskedskonsert ”The Last Waltz” från 1976, där bland andra Bob Dylan, Neil Young, Joni Mitchell och Eric Clapton bidrog till att skapa en av världens mest omtalade musikhändelser. Detta skriver arrangören i ett pressmeddelande.

Nästa år är det 40 år sedan The Band tog farväl från scenen. De hade bjudit in fans och vänner till Winterland i San Fransisco för en brakmiddag och en konsert som skulle bli känd som The Last Waltz. The Band, som ursprungligen gjort sig känt som Bob Dylans kompband, var då sannolikt världens mest erfarna rockband och varvade denna kväll sina egna låtar med framträdanden av bandets vänner – några av den tidens främsta låtskrivare: Muddy Waters, Neil Young, Van Morrison, Bob Dylan och Eric Clapton för att nämna några.

Konserten filmades av Martin Scorsese och än idag anses The Last Waltz vara skolboksexemplet över hur en konsertfilm ska göras.

Det mesta inom amerikansk musikhistoria

När konserten nu återskapas som A Tribute to The Last Waltz har stor möda lagts vid att göra det så likt originaluppförandet som möjligt, med en i stort sett identisk setlista. Det innebär att konserten pågår i cirka tre timmar där den ena rockklassikern efter den andra avlöser varandra.

– Det är en fantastisk låtskatt som spänner över många genres. The Band är i grunden ett rockband med starka drag av country och folkmusik, men de avverkade det mesta inom amerikansk musikhistoria. I The Last Waltz medverkade ju dessutom många gäster vars musik gjorts odödlig, säger Thomas Lindgren som ligger bakom hyllningskonserten.

Indiehjältar möter proggrävar

A Tribute To The Last Waltz är i grunden ett initiativ från Skellefteå, där den ursprungligen sattes upp 2011 med lokala musiker och sångare. Sedan dess har det valsats vidare längs Norrlandskusten, men också i Stockholm där två utsålda föreställningar genomfördes på Södra Teatern tidigare i år. DN:s Nils Hansson hyllade konserten och skrev bland annat: ”Att segertåget fortsätter vidare tar jag för givet”. Han fick rätt.

– Det har förvånat oss lite att vi har haft lapp på luckan varje gång. Trots att The Bands musik är lätt att älska och full av själ blev de aldrig ett hushållsnamn i Sverige, och de hade få hits – ”The Weight” och ”The Night They Drove Old Dixie Down” är väl de mest kända. Men deras fans är helsålda och i musikerkretsar är de giganter. Om jag säger så här: Det var inga bekymmer att få artisterna att ställa upp, säger Thomas Lindgren.

Konserterna i Göteborg blir de största sett till antal medverkande artister. Utöver grundbandet med ett tjugotal Skellefteåmusiker har några vänner från Göteborg och Stockholm bjudits in.

– Det är ett urstarkt startfält som ska underhålla Göteborgspubliken. Det känns fantastiskt att ha med en världsartist som Nina Persson, men också en indiehjälte som The Wannadies Pär Wiksten och en proggräv som Bengan Blomgren. Han har förresten uppträtt med det riktiga The Band! För många av oss blir det första gången vi möts på scen och det känns jättespännande, säger Thomas Lindgren.

Micke Leijnegard leder

Konserten leds av programledaren Micke Leijnegard, bland annat känd från SVT:s Mästarnas Mästare.

– Micke är en gammal Skellefteåbo med ett stort musikhjärta. Så det är klart att han ska vara med. Det blir ju inte sämre av att han är en bra programledare, men det få vet är att också är en vass sångare, säger Thomas Lindgren.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons