Annons

Raw Granola

Annons

Raw food hit och raw food dit, jag fattar vad du tänker.
Mycket jobb…lång tid…stökigt. För VAD egentligen?

Det är supergott med en riktigt crunchig topping till fil, yoghurt, keso, smoothie eller på en sallad.
Att du kan variera den i oändlighet gör att du inte blir less och du får varje gång du gör den en Granola som är precis som du vill ha den.
Det håller länge i skafferiet, är väldigt snällt mot magen (inget gluten) och lowcarb.
Den skonsamma tillagningen med groddning och torkning på låg temperatur gör det till en riktig näringsbomb.
Alla vitaminer och näringsämnen är kvar i produkterna – det här är raw food för alla!
Och det är inte alls så komplicerat som du tror.

Raw Granola, en stor burk

__________________________________________________________________________
tid: 10 minuter + ugnrostning
En mycket hälsosam müsli och med den låga temperaturen på rostningen bevaras alla enzymer och övriga näringsämnen. Dessutom otroligt gott och användbart på det mesta!

250g helt skalat bovete
3 dl linfrön
5 dl naturella frön (pumpa-, solros-, hampa-, sesamfrö)
5 dl naturella nötter (cashew-, mandel-, para-, hasselnötter)
5 msk agavesirap (eller honung alt. 8-10 steviadroppar)
1 vaniljstång eller 1½ tsk äkta vaniljpulver
en nypa salt
+ valfri smaksättning

1. Det första du behöver göra är att blötlägga bovete, frön och nötter över natten. Häll i en bunke och täck ordentligt med kallt vatten och låt stå över natten eller ca 10 timmar.
2. Skölj noga i en sil när du blötlagt klart. Värm ugnen till 40-45 grader.
3. Häll i bunke och tillsätt agavesirap, vaniljpulver, salt och smaksättning.
4. Bred ut blandningen, som är lite som en sammanhängande massa, på 3 plåtar med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen.
5. Ugnsrosta 12-18 timmar. Byt gärna ställe på plåtarna i ugnen några gånger. När granolan är klar är den torr och krispig.
6. Förvara i burk med tätslutande lock och servera på ditt frukostfil, på smoothie, som snacks eller på salladen!

Smaksättningar och extra bling:

Citrusjuice/skal: apelsin, blodapelsin, lime, citron..
Valfria kryddor: ingefära, kanel, kardemumma, chili, stjärnanis, lakrits..
Torkad frukt: aprikos, fikon, dadlar, mango, ananas, russin, kokoasflingor..
(behöver hackas smått och blötläggas med fröna över natten.)
Färsk frukt – mixas lent och blandas med smeten i steg 2.
Tinade eller torkade bär: blåbär, björnbär, hallon, jordgubb, svarta och/eller röda vinbär, mullbär, physalis, körsbär, gojibär, acai..
(torkade bär behöver blötläggas med fröna över natten, medans tinade bär kan blandas med smeten i steg 2.)
Eller varför inte även: Chiafrön, psylliumfrö, dinkel/bovete/hirs/flingor, branflakes, nyponskalsmjöl eller nåt annat du gillar!

~

Det går fint att göra två olika smaksättningar på Granolan.
Sist jag gjorde så gjorde jag den ena med hallon/färsk kokosnöt/citronskal och den andra halvan äpple/kanel/kardemumma.
Gott att ta en skopa ut varje och mixa smakerna!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons