Jag är själv tokig i sås.
Kan knappt äta nåt som är torrt, huga! Alltid ska där finnas minst en sås och riktigt så man kan få så mycket man vill.
Det gäller alla såser.
Ber alltid om mer sås på kebabpizzan, mer dressing på burgaren, mer sås till rätten på restaurang, tar alltid om sås hemma..älskar sås helt enkelt!
Lilla vännen här hemma är precis likadan. Mycket positivt tycker jag för det gör att hon älskar soppa också!
Här får du 5 såser som passar till allt möjligt.
Ett par av dem fanns i nya Megatidningen.
Från vänster Aji, Ärtdip med mynta, Citrusaioli, Grillad paprikasås och Ädelostcreme.
Kalla såser trivs bra att dra en stund i kylen innan de äts.
Aji – chiliröra
____________________________________________________________
tid: 10 min
Använd som smaksättning till grillat, på smörgås, grönsaker, soppor, grytor mm.
Använd både chilin och oljan, riktigt hett men underbart!
10 stora torkade chilifrukter, rökta typ chipotle
2 vitlöksklyftor, pressade
ca ½ tsk salt
majs- eller rapsolja så det täcker chilin i burken
1. Ge chilin ett hastigt uppkok i en kastrull med vatten. Ta åt sidan och låt stå och dr ca 30 min.
2. Ta upp chilin, låt den rinna av och rensa sedan bort kärnor och stjälkar. Använd gärna handskar.
3. Lägg chilin i en stor mortel och mortla tills det blir ett mos med bara små bitar i eller använd dig av en mixer.
4. Lägg i vitlöken och salt, rör om väl. Häll på ren burk och häll över olja så de täcker.
5. Håller 2-3 veckor i kylen.
Grön ärtdip med mynta
_______________________________________
tid: 5 min
5 dl gröna ärtor
1½ dl vispad creme fraiche (kan uteslutas och ersättas med 3 msk olivolja)
1 citron, saft och skal
ca 10 blad mynta
örtsalt tex Herbamare
svartpeppar fån kvarn
1.Tina ärtorna. Vispa creme fraiche så den blir fast i konsistensen.
2. Blanda ihop tillsammans med rivet citronskal och nästan all citronsaft, strimlad mynta och kör med stavmixer tills det blir ett slätt mos.
3. Smaka av med örtsalt och svartpeppar och ev resten av citronsaften.
Aioli, grundrecept för 25 på buffé
_______________________________________
tid: 5 min
Det viktiga när man gör aioli/majonnäs är att ingredienserna är samma temperatur, så ta ut äggen ur kylen en god tid i förväg så allt blir rumstemperatur.
Receptet går halvera utan problem.
3 äggulor
5 dl olja (jag tar alltid en god rapsolja men ta vilken du vill)1.Lägg gulorna i en skål. Tillsätt oljan droppvis och vispa hårt, gärna med ballongvisp.
När du tillsatt ungefär en deciliter olja kan du byta till elvisp om du vill och fortsätta tillsätta oljan sakta tills du tvingat i all olja i äggen.
2.Smaksätt med vad du vill, ta hälften av basen och till exempel:
½ vitlöksklyfta, lite grönsaksbuljong och svartpeppar
½ citron + valfria örter+svartpeppar+flingsalt
wasabi + ½ vitlöksklyfta + flingsalt + persilja
1 röd chili + flingsalt + hackad persilja
½ paket saffran + pressad citron/lime + flingsalt + svartpeppar
Paprikasås för 6
______________________________________
3 stora röda paprikor, grillade och skalade (eller grillade på burk)
1 gul lök, skivad
3 klyftor vitlök, skivade
ca 1 msk harissa eller sambal oelek
en skvätt olivolja
lite rödvinsvinäger
lite grönsaksbuljong (smula ur en tärning eller ta pulver, ingen vätska)
salt
1.Svetta löken och vitlöken i en stekpanna med olja.
2.Skiva paprikorna. Lägg allt i en bunke och mixa med stavmixer.
Smaka av med salt och chilipasta (Harissa, Sambal eller Aji)
3. Låt den gärna stå och dra en timme minst innan du äter.
Ädelostcreme för 6
____________________________________________________
tid: 5 min
Passar fint till både kött, fisk och kyckling.
2 dl creme fraiche 34%
100 gram smakrik ädelost
salt
svartpeppar från kvarn
1.Lägg creme fraiche i en skål. Vispa med elvisp tills den är fluffig och fast.
2.Smula ner ädelosten och vispa till en jämn konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Hoppas du gillar nån av dem!
♥