Annons

Idag har jag en geting inne och snöstorm ute.

Annons

Jag har inte mer än hunnit rensa ur kylen på jul och nyårsmat så gör jag det igen. Fyller kylen till bristningsgränsen med råvaror så det liksom bildats en matvägg som man ser när man öppnar kylskåpsdörren.
Känns inte som det var nödvändigt att tina upp nästan 4 kg tjocka revben samtidigt som jag just handlat 2 kg färska kycklinglår  och 2 kg köttfärs… Som man bäddar får man ligga, bara att planera upp den här maten och börja laga.
Det blir hur som helst revbensspjäll på fredag tror jag. Med en glace på svartvinbärsgelé och stark senap, pressad potatis och en fräsch grönsallad med honungsmelon.
Imorrn lagar jag nåt på kycklingen eller så frysen jag in den. Jag var lite sugen på kycklingnuggets eller något med sötsur sås.
Idag ska jag göra tacopaj av hälften av färsen och köttfärssås av hälften -och lägga i frysen till de där skitjobbiga dagarna när man inte orkar laga mat eller handla efter jobbet.

Tacopajen är enkel.
Jag har bloggat den en gång förr men den tål att upprepas!
~

Tacopaj

Suss Tacopaj, 4-5 pers

Pajdeg grundrecept:
100 gram smör
3 dl dinkelmjöl (eller ta flera sorter och blanda det mjöl du vill)
2 msk creme fraiche
1 tsk salt

Sätt ugnen på 200 grader.
Tärna smöret.
Nyp ihop med mjölet och salt.
Tillsätt creme fraiche och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut i en pajform, nagga och förgrädda 3-4 minuter.

fyllning:
400 g köttfärs
tacokrydda
2-3 tomater
täcke:
5 dl creme fraiche
4 msk majonnäs
salt
peppar från kvarn
ca 2 dl riven ost, gärna vällagrad

Bryn köttfärsen i smör i stekpanna.
Krydda med tacokrydda.
Blanda ingredienserna till täcket.
Lägg köttfärsfräset i pajskalet.
Skiva tomaterna och lägg över.
Häll cremefraiche-röran över.
Strö över riven ost.
Gratinera i mitten av ugnen ca 30 minuter.
Njut med sallad, guacamole eller annat gott!

Tips!
Täcket kan tyckas fett och onödigt men det blir väldigt gott. Givetvis kan det uteslutas.
Jag brukar göra det av alla mejeri-småslattar jag har hemma i kylen.Ta tex rester av färskost ,creme fraiche, kesella, matlagningsyoghurt och gräddfil. Perfekt kylskåpsrensare!
~

Tacokrydda

4 msk spikummin
4 msk chilipulver
2 msk lökpulver
2 msk vitlökspulver
2 msk paprikapulver
2 msk koriander
2 msk potatismjöl
3 msk havssalt

Blanda allt i en rostfri skål/bunke. Ta inte plast, smaken sätter sig i plasten.
Häll upp och förvara i en lufttät burk.
Om du förvarar kryddan i en plastburk kan du inte använda den till annat sedan.
Ta ca 3 msk till 400 g färs.
~

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons