När jag var liten så åt vi aldrig Raggmunkar. Vi åt Rårakor.
Rårakor behöver man äta väldigt många av för att bli mätt för man steker dem som små plättar. Raggmunkar är lite större och innehåller både ägg och mjölk. Rårakor är bara potatis, salt och peppar, som en potatiskaka i stort sett. När familjen ska äta middag så steker jag Raggmunkar.
Hur hon orkade steka Rårakor till vår familj med 5 hemmaboende barn det vette 17. Jag gör det inte ens till mina 3. Det här receptet är Morbergs.
~
Raggmunkar med stekt fläsk
800 g (8–10 st) fast potatis
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl standardmjölk
1 st ägg
600 g skivat rimmat sidfläsk
smör till stekning
Rårörda lingon
5 dl lingon
2 dl strösocker
Skala potatisen.
Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet i en bunke. Vispa ner resten av mjölken samt ägget.
Stek fläsket i en stekpanna och håll det varmt. Spara flottet till stekningen av raggmunkarna.
Riv potatisen grovt direkt ner i äggsmeten.
Fräs lite smör i stekpannan med fläskflottet och klicka i lite smet. Beräkna cirka 1/2 dl smet per raggmunk.
Bred ut varje raggmunk med en stekspade och stek dem på medelvärme någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna.
Servera raggmunkarna med fläsket och rårörda lingon.
Rårörda lingon: Lägg lingon och strösocker i en skål och rör tills bären är mosiga och sockret lösts. Sylten håller ett par veckor i kylen.
~