Annons
Annons

Kolabullar!

Annons MOBILE TOP

Smaka på ordet… Kolabullar. Kan det vara dåligt på nåt vis? Knappast!
Receptet kommer från boken ”Kanelbullar och annat nybakat”.
Den kanske ser besvärlig ut med jästid, men jag tycker att den går hyfsat fort ändå att göra.
Och det är en långpannekaka, underbart!
Sabrina, den här kommer du att gilla!

~

Kolabullar

Kolabullar i långpanna, ca 30 bitar

50 g jäst för söta degar (vanlig går också bra)
150 g  smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker eller vit sirap
1 st ägg
0.5 tsk salt
11 dl vetemjöl (..och inte mer!)

fyllning:
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
2 msk smör
1 nypa salt

pärlsocker eller flagad mandel

fyllning:
Blanda sirap, socker och vispgrädde i en kastrull.
Låt kolakrämen koka kraftigt i 10–12 minuter.Ställ den så att den svalnar något.
Tillsätt smör och lite salt till krämen innan den hinner stelna allt för mycket.
Rör så att allt blir ordentligt blandat.

deg:

Smula jästen i en bunke.
Smält smör i en kastrull.
Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarm.
Häll lite av degvätskan över jästen och rör så att jästen löser sig.
Blanda i resten av degvätskan, socker, ägg, salt och allt mjöl.
Arbeta ihop till en deg och knåda runt den en stund i bunken, inte alls länge behöver du jobba med den. Degen ska vara kladdig, tillsätt inte mer mjöl!
Låt degen jäsa 30 minuter.
Häll upp smeten i en smord långpanna, 30 x 40 cm.
Tryck ut den över hela långpannan med hjälp av tex en slickpott.
Gör djupa hål i med hjälp av mjölade fingrar, det ska vara många hål ca 40–50 stycken.
Värm på kolan så den blir rinnig och ringla den över kakan, se till att det åker ner kola i hålen! Sätt ugnen på 200 grader.
Låt kakan jäsa i 15 minuter.
Strö på pärlsocker.
Grädda i ca 15 minuter.
Låt kakan svalna.
Skär kakan i rutor.
~

Kolabullar igen

Dags att fredagsfika tror jag minsann!

Annons
Annons
Annons
Annons