..middag.
Höll det rätt basic med bra råvaror som jag gillar.
Det här är exempel på en bra meny som kan förberedas i god tid (om man vill och har tid…jag stod i vanlig ordning fortfarande och lagade mat när vännerna kom..)
Först en liten fördrink. Skumpa, vad annars? Folk dricker för lite bubbel! Och det behöver ju inte vara champagne för att det ska kännas lite extra trevligt. Jag har sagt det förr men det tål att upprepas.. jag älskar Anna de Codorníu. Passar till alla tillfällen och köp inte bara en flaska för det har en förmåga att försvinna fort.
Till förrätt gjorde jag en surdegscrostini med laxcreme, räkor och WB-ostflarn.
Laxcrostini, 4 pers
Bröd
ca 200 gram kallrökt lax (eller varmrökt eller gravad…du bestämmer vad du gillar bäst)
1 fint hackad schalottenlök
1 burk creme fraiche 34%
12 skalade räkor, gärna stora fina
dill
en skvätt citron
salt
svartpeppar från kvarn
ev. lite cayennepeppar
krondill till dekoration
Köp ett gott bröd eller baka själv.
Skär i sneda skivor och rosta dem lätt i brödrost eller i panna med lite olja.
Vispa creme fraiche med elvisp till en ganska hård creme.
Hacka löken fint och blanda i.
Hacka dillen och skiva laxen. Spara 4 fina skivor lax att garnera med.
Hacka laxen och blanda i cremen.
Smaka av med salt, peppar, cayenne och en skvätt citron.
Lägg en klick på brödet och garnera.
~
WB-flarn
Västerbottensost
Riv WB-osten.
Värm en teflonpanna eller ugnen på 175 grader och lägg ca en matsked ost i mitten på stekpannan eller plåt med bakplåtspapper och låt smälta ut på svag värme.
Ta upp direkt osten smält och håller ihop, vakta noga!
om du väntar för länge tills de är gyllene så smakar de bara bränd ost.
Låt flarnen svalna.
Servera som tilltugg, tillbehör till en förrätt eller med balsamvinäger som man kan droppa på flarnet.
~
Varmrätten bestod av rosmaringrillad lammfilé med en rökt rödvinssås, en potatisbakelse med chêvre samt rödbetor på ruccolabädd.
Till dessert åt vi inkokta päron med vaniljglass.
Inkokta päron med vaniljglass, 6-8 pers
8 små päron, conferece eller annat ”hårt” päron
1 citron, saften
1 l vatten
2 dl honung
2 dl strösocker
3 kanelstänger
3 msk kardemumma, hel
2 vaniljstänger
Koka upp lagen.
Skala päron och skrapa bort det bruna skalet på pinnen.
Skär lite på undersidan så päronet kan stå upp sedan det är klart.
Lägg i päronen och låt koka sakta i ca 15 minuter eller tills de känns mjuka. Känn med tex en kniv elelr provsticka.
Låt päronen svalna i lagen och servera ljumma med glass.
~
♥