Jag vet att jag inte är den enda, men nog känner jag mig lite pretto ibland som håller på så här.
Plockar, saftar, syltar och hamstrar inför kalla vintern.
Det beror nog både på mitt stora intresse för just sånt här och även hur uppväxten i Glommers var. Mina föräldrar hamstrade potatis, bär, frukt, fisk, kött och annat inför vintern varje år. Både vuxna och barn fick göra sin del i arbetet. Vi både satte och plockade potatis, plockade bär, hjälpte till att mala kött och packa olika livsmedel i påsar hur små vi än var nästan.
Jag kan tala om att mina föräldrar hade (obs! hade…inte nu längre när alla ungar är utflugna) inte mindre är 4 frysboxar, ett frysskåp, en potatiskällare och en matkällare. Och när det var ”klart” så var allt fullt till bredden och jag kan tänka mig att de kände sig rika på mat. Herregud..
Så än ligger jag kraftigt i lä, jag är inte ens i närheten av hur de var.
Fixade som sagt med lite krusbär igår.
Det blev både gelé och marmelad.
Ska först klargöra vad geléprov är för något.
Geleprov
Kyl ett tefat i frysen.
Ös upp lite av den heta saften på fatet och försök göra en ränna med en sked.
Om gelén inte flyter ihop igen är det färdigkokt. Koka annars 3-5 minuter till.
Marmeladen kan behöva stå till sig ett par dagar för att stelna. Även gelén kan behöva 2-3 dygn innan det stelnar. Om det fortfarande är för löst kan det kokas om och stadgas med extra pektin.
Omogna bär och frukter innehåller mer naturligt pektin än mogna.
Övermogna bär och frukter tenderar att ge en för lös marmelad och gelé, och kan behöva extra pektin för stadga.
~
Krusbärsgelé med Mynta, ca 1 liter färdig gelé
2 liter krusbär, helst lite omogna
3 myntakvistar
syltsocker
Koka ur saften i en Saft-Maja eller koka krusbären med 1 dl vatten i en kastrull ca 15 minuter.
Sila sedan genom silduk ca 30 minuter.
Mät upp saften och häll i en ren kastrull.
Häll i 5 dl socker per liter avrunnen råsaft lite eftersom och koka saften 15 minuter.
Gör geléprov.
Häll på Atamonsköljda burkar och förvara svalt.
Tips!
Jag lade i små späda myntablad i geléburken innan jag hällde i vätskan. När den svalnat en del så skakade jag om burken så att bladen spred sig fint runt om i hela gelén. Både gott och fint!
Gelén på bilden är gjord på gröna krusbär.
~
Det här är ju lite mer tidskrävande, men man får se det som rogivande med monotont arbete att snoppa krusbären..
~
Krusbärsmarmelad med honung, ca 1½ liter färdig marmelad
(eller kalla det sylt om du vill)
2 liter snoppade krusbär
2 dl vatten
6 dl råsocker
2 msk honung
Snoppa krusbären. Strunta inte i detta!
Koka bär och vatten i 10 minuter.
Mixa bären så det blir den konsistens du vill. Jag gillar när det är lite hela bär kvar också.
Tillsätt socker och honung och koka upp under omrörning.
Låt sen koka ca 5-8 minuter och häll på Atamonsköljda burkar.
Förvara svalt.
~
♥