Kanske den här gudomliga pajen?
Det kan verka som det är massor att göra, men det är det inte alls. Kolasåsen tex sköter sig helt själv om du kokar den i burken! Sån kolasås är grymt god till vad som helst.
~
foto tv4
Banana Cream Pie, 1 paj
Mördegsbotten
75 g kallt smör
2 dl vetemjöl
0,25 dl florsocker
1 st ekologiskt ägg
1 tsk kallt vatten
Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
Den går att dubblera, receptet på den här pajbottnen. Och vill du ha chokladbotten istället så tillsätter du 1 msk kakao.
Fyllning
1 burk kondenserad mjölk (400 g)
1 st färsk vaniljstång
4 dl vispgrädde
2 dl tjock grekisk yoghurt 10 %
3 st bananer
Kanderade nötter
1 dl sötmandel
1 dl valnötter
0.5 st ekologisk äggvita
0.5 dl strösocker
1 tsk malen kanel
Gör mördegen enligt grundreceptet.
Kolasås
Koka en kolasås av kondenserad mjölk. Lägg konservburken (oöppnad) i en kastrull med vatten.
Koka i 1 ½ till 2 timmar, fyll på mera vatten efter behov så att den hela tiden är täckt.
Låt burken svalna.
Pajskal
Sätt ugnen på 175 grader.
Kavla ut mördegen och klä en pajform.
Nagga bottnen av mördegen med en gaffel.
Tryck fast en remsa med aluminiumfolie på och över degkanten så den inte sjunker ner under gräddning.
Grädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 5 minuter.
Ta sedan av folien och fortsätt grädda i 5 minuter tills den blir gyllene.
Låt pajskalet svalna.
Fyllning
Dela och skrapa fröna ur vaniljstången.
Vispa vaniljfrön med grädde.
Vänd samman med yoghurt.
Sätt ugnen på 200 grader.
Kanderade nötter
Blanda mandel och nötter med lätt uppvispad äggvita.
Skaka nötterna med strösocker och kanel.
Rosta dem utspridda på en plåt med bakplåtspapper i cirka 10 minuter.
Låt svalna helt.
Paj
Blanda gräddyoghurten med 2/3 av kolasåsen och skeda upp blandningen över pajbotten.
Ringla över resten av kolasåsen.
Skiva bananerna på längden och lägg dem över fyllningen.
Strö över grovt hackade kanderade nötter.
Tips!
Kolasåsen gör man genom att koka en burk med kondenserad mjölk.
Det kan göras både genom att man kokar själva konservburken (oöppnad) eller genom att man häller mjölken i en kastrull och kokar den.
Det är lättare att få till rätt konsistens när man hällt ut innehållet men då måste man röra hela tiden och kokar man i burken sköter den sig själv.
Lägg ihop pajen precis före servering, annars gör fyllningen så att pajbotten blir fuktig och bananerna mörknar.
~
Receptet kommer från Leila.
Enjoy!
//Suss