Annons
Annons

Pepparkakor!

Annons MOBILE TOP

Man behöver inte baka egna. Man kan faktiskt köpa färdiga om man känner sig så. Om man gör det skulle jag rekommendera Kung Oskars välkryddade pepparkakor. De är smakrika och inte som vanliga blaskiga pepparkakor i storpack. Användes med fördel till en god ädelost och några koppar Glögg!

Kung Oskar

bild lånad från Göteborgs kex

Pepparkaksdeg är inte alls så svårt att göra som de flesta verkar tro. Det är det där med tiden som är det knepiga.. Först ska den göras och sen ska den helst stå i kylen över natten för bästa resultat.

När jag var liten så gjorde hon en stor rostfri bunke med pepparkaksdeg som räckte hela julen. Eller hon kanske gjorde flera omgångar? Allt var hembakt och degen också naturligtvis.
Tilläggas bör iallafall att jag har 5 syskon och vi var väl inte så dåliga på att nalla deg ur bunken i matkällaren där den stod heller 😉
Men pepparkakor i mängder hade vi och på den tiden (…det lät lite för länge sen. Jag är född -77 så det var ju inte alltför länge sen) så fick man ju sockerfika varje dag efter skolan.
Så det gick åt en hel del fika och peppisar.

~

ROSENDAHLS KRYDDIGA PEPPARKAKOR

(ca 350 små eller 175 lite större)

4,5 dl ljus sirap
300 g smör (mjukt, rumsvarmt)
4,5 dl strösocker
1 ägg
4 tsk nymalda nejlikor
6 tsk malen kanel
4 tsk nymalen ingefära
4 tsk nystött kardemumma
13-15 dl vetemjöl

Koka upp sirapen, rör om och låt svalna något.
Rör ner socker, ägg, kryddorna och det rumstempererade smöret.
Tillsätt mjölet, den mindre mängden (spara resten till utbakningen).
Arbeta väl så att allt blandas ordentligt.
Låt vila svalt men inte kallt, minst till nästa dag.
Kavla ut degen tunt och ta ut figurer.
Lägg dem på smorda plåtar eller använd bakplåtspapper.
Grädda i 180-200° i ca 8 minuter.

Tips!

Degen är mycket hållbar, så man behöver inte baka ut allt på en gång.
Förvara den inte för kallt, då kan den bli torr och smulig. Gärna i matkällare alltså.
Pepparkakorna blir knapriga och lite hårda.

~

Ska man köpa färdig pepparkaksdeg så är en deg från ett bageri att föredra.

Kan man inte skaffa det så får man kanske stå ut med Skogaholms, Mor Annas och vad de heter om man inte vill göra en egen. Här i Skellefteå finns deg från Wallins, ett lokalt bageri, även i butikerna. Den är helt ok men tyvärr lite dyrare. Mitt tips annars är att gå och fråga där man vet att de gör pepparkakor om man får köpa deg av dem.

Pepparkakor 2010

lite otraditionella kakor

Jag bakade pepparkakor i måndags.
Jag hade inte egen deg (chocken va?) utan bakade på två paket Skogaholms. Det blir ju inte världens godaste peppisar om man jämför med hembakt, men jag skulle ha dem till Tårtjuntan* i tisdags.
Det är ju hur kul som helst att dekorera pepparkakor! Men då var det det där med tiden igen…

Pepparkakor 2010

Tårtjuntan*= några tjejer som ses en gång i månaden och pysslar/gör dekorationer i sockermassa.

Om man vill göra ett eget pepparkakshus men inte vill göra mallen själv kan man skriva ut en fin mall härifrån.

Pepparkakshus

bild lånad från Tasteline

Jag har kvar pepparkaksbaket med barnen.
Plus att jag varje år lovar att göra ett hus med dem.
Lyckost mig va? =I

//Suss

Annons
Annons
Annons
Annons