Under julen äter förmodligen de flesta mer saffran än under resten av året. Det gör jag med. Jag glömmer som bort kryddan mellan varven även om jag älskar Saffransbiscotti, Saffransaioli, Paella eller en god Fisksoppa med saffran.
Här kommer ett till bakverk med saffran som är supersmaskigt och går fort att göra.
~
Suss Saffransrulle med rårörda lingon och yoghurtgrädde
3 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 g saffran (2 påsar)
0,5 dl vispgrädde
2 dl vispgrädde
2 dl grekisk yoghurt 10%
2½ dl lingon
1 dl strösocker (eller efter smak)
(eller byt ut mot 2½ dl hemlagad lingonsylt)
Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp.
Sikta de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i äggvispet. Vi vill ha kvar luften du vispat in i äggen nämligen.
Tillsätt grädden (0,5 dl) och rör om försiktigt.
Klä en plåt med bakplåtspapper och bred ut smeten över hela.
Grädda i mitten av ugnen, 250 grader, i ca 5 minuter.
Ta ut ur ugnen, lägg ett bakplåtspapper bredvid och strö socker på det.
Vänd över rulltårtan så den hamnar upp och ner på sockerpappret.
Dra försiktigt bort pappret. Om det är svårt kan du blöta lite med kallt vatten .
Vispa grädden och blanda fluffigt med yoghurten.
Rårör lingon med socker (rör tills sockerkristallerna smälter)
Bred ut lingonen över kakan och sen yoghurtgrädden.
Rulla ihop tårtan så hårt du kan men utan att det åker ut fyllning.
Förvara kakan i kylen väl inplastad.
~
//Suss