Annons

Hälsar på och bjuder på lite ’comfort food’

Annons

Hej allesammans! Har fått äran att vara gästbloggare här hos finaste Suss. Behövde, tackolov, inte fundera över vad jag skulle ’bjuda’ på, Suss ville ha min pumpasoppa.  Det passar perfekt nu, då det är mörkt och ruskigt ute, och pumpa finns att köpa. True blue, comfort food, om du fråga mig…

Där jag växte upp, i en liten håla utanför Melbourne, Australien, hade mina föräldrar drömmar om att vara självförsörjande och vi hade egna höns, får, några mjölkkor, diverse fruktträd och ett stort grönsaksland. Det gick väl ganska bra, ägg fanns det gott om och kött hade vi i frysen. Det var roligt att dagligen hämta in äggen, mindre roligt vid slakten, då jag och mina fyra systrar grät floder och svor att vi skulle aldrig äta kött igen minsann! Äpplen, päron och plommon fanns i överflod säsongsvis och det var härligt att kunna gå ut och plocka och äta en frukt då man ville.

Grönsakslandet var en helt annan historia. År efter år, säsong efter säsong, gick hela familjen igenom samma förberedelser inför plantering. Vi sådde en hel massa olika grönsaker; majs, morötter, zucchini, mangold, rädisor, seleri, potatis, lök…you name it, det fanns i  grönsakslandet…problemet var att enbart en grönsak kunde frodas per år, och denna grönsaken tog liksom över. Vi hade ett majsår, ett zucchiniår och några andra sorters år. Värst var pumpaåret. Då fick vi inget annat eftersom pumpan tog över hela grönsakslandet. Ingenting annat kunde växa då pumpaplantorna har stora blad som täckte marken. Det var fantastiskt. Tills efter skörden. Vi fick 77 stycken pumpor i varierande storlek. Dom största vägde kring 8-9 kilo. Vi gav bort pumpor…till alla vi kände…och många vi inte kände. Mamma frös in pumpa i mängder. Och vi åt pumpa i flera år. Jag lärde mig hur man gjorde den godaste pumpasoppan.

Angelas pumpasoppa, grundrecept 6-8 pers

1-1,5 kg pumpa, helst Butternut, skalad och i bitar

1 gul lök, hackad

2 vitlöksklyftor, hackad

3 medelstora potatisar, skalad och delad i typ 6 bitar

ca. 1-1,5 liter grönsaks- eller kycklingbuljong

olivolja och smör

salt, peppar, malen muskotnöt

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg alla pumpabitar på en ugnsplåt, helst på bakplåtspapper, ringla över olivolja och salta och peppra. Rosta i ugnen tills pumpan år mjuk och helst tills dess att kanterna har börjat bli lite brända.
Under tiden pumpan rostar, fräs lök och vitlök i olivolja/smör, tills mjuk, tillsätt potatis och häll på buljongen. Låt småkoka till potatisen är genomkokt och tillsätta den rostade pumpan. Mixa slät och krydda med salt och peppar och malen muskot (inte mycket) efter smak.

Servera gärna med mycket gott bröd, lägg i en klick creme fraiche eller grädde och klippa lite färsk gräslök över soppan vid servering. Njut!

Smaklig måltid!

//Angela

Smyger tillbaka och vill bara tillägga att man måste inte rosta pumpan innan utan det går lika bra att tillsätta pumpan samtidigt som potatisen…jag rostar den för jag tycker att soppan blir godare smakmässigt. Man kan naturligtvis variera soppan efter eget smak och tycke och även efter det som finns i kylskåpet/skafferiet. Det går alldeles utmärkt att använda purjolök eller annan lök istället för vanlig gul lök och har man inte potatis hemma kan man koka utan potatis som finns med för konsistensens skull. Prova att byta ut potatisen mot andra rotfrukter…pumpa och morotssoppa är jättegott. Med min recept blir soppan ganska tjock…nästa som en puré, önskar man en tunnare soppa kan man ta lite extra buljong. Och testar dig fram med olika kryddor/kryddblandningar. Timjam, kummin/spiskummin, basilika, oregano, chiliflakes…listan är lång och det är bara att våga experimentera. Har hackat spenat och stekt i smör med lite krossad vitlök och sedan smulat i fetaost…rör ner en eller två klickar spenatfetablandling precis innan servering…mums säger jag bara!

//A

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons