Annons

Amarettorulle

Annons

Trädgårdsmöblerna är  på plats, Äntligen!

Vi har letat och letat efter vad vi vill ha och inte hittat alls. Nu har vi köpt en stor matgrupp som vi tycker om och igår kväll ställde vi upp den och det kommer bli så bra! Jag kan varmt rekommendera Rosviks möbler! Bra kvalitet till bra priser!

Nu längtar jag bara efter de ljumma sommarkvällarna (som är alldeles för få här) och att myggen ska DÖ frostdöden före sommaren kör igång på riktigt. Det är ju aldrig nå mygg att tala om i den här staden, säger jag som kommer från Glommersträsk -myggens förlovade land..

I år verkar de hittat hit =S

Mygga_suger

Bild lånad från Bioresurs

Idag ska min stora flicka som fyllt 6 år i slutet av maj och jag som fyllde många fler år i slutet av maj, ha lite kalasfika hos en annan kompis som också fyller år fast imorrn. Han fyller 11 och det är han som ska baka tårtan. Finns det nåt bättre än barnm som är intresserade av mat och bak? Skulle inte tro det =)

Han är jätteduktig särskilt på att baka och det uppmuntrar jag till fullo! Födelsedagspresenterna blir knappast det vanliga som vattenpistoler och sånt. Nä, han får bakböcker. Så även idag 🙂

lindholm-leila-one-more-slice

Jag blev alltså förskonad från att dra igång med tårtbak, men jag ska göra en Amaretto rulltårta och ta med iallafall. Lägger ut receptet här på denna underbara  fräscha rulltårta som kommer från Leila.

Grundrecept
Mormors Rulltårta


3 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
2 msk mjölk 3%
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 st apelsin, rivet skal
25 g mandelspån
strösocker till rullning

1. Sätt ugnen på 250 grader, varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker poröst.
3. Tillsätt mjölk och rivet apelsinskal.
4. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner det i äggsmeten.
5. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en bakplåt.
6. Strö över mandelspån och grädda, i cirka 5 minuter.
7. Sockra ett bakplåtspapper och stjälp upp kakan upp och ned.
8. Lossa försiktigt bakplåtspappret från tårtbotten.

~

Amarettorulle

Amarettorulle

1 sats Mormors rulltårta
0.5 dl Amarettolikör
0.33 dl vatten
0.66 0.66 dl socker
150 g mandelmassa
2 dl vispgrädde
2 dl grekisk yoghurt 10%


1. Sätt ugnen på 250 grader, varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker poröst. Tillsätt mjölk och rivet apelsinskal. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner det i äggsmeten.
3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en bakplåt. Strö över mandelspån och grädda, i cirka 5 minuter.
4. Sockra ett bakplåtspapper och stjälp upp kakan upp och ned. Lossa försiktigt bakplåtspappret från tårtbotten.
5. Lägg socker och vatten i en kastrull och koka upp till en lag. Blanda Amaretton med sockerlagen och pensla över den nygräddade tårtbotten.
6. Vispa grädden och blanda den med yoghurt och riven mandelmassa.
7. Bred ut fyllningen i ett jämt lager på tårtbotten.
8. Rulla ena långsidan mot den andra till en tight rulle, var noga med att vika in första kanten ordentligt.
9. Skär tårtan i 2-3 centimeter tjocka bitar.

/Suss

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons