Få saker är så dumt att köpa färdigt som marmelad.
Man betalar för vatten, tillsatser, socker och liiiite frukt.
Det är inte svårt att göra egen marmelad och det tar inte lång tid. Den som säger att det är bökigt har nog inte provat heller.
Sen fattar jag också att det är bekvämt att handla sin marmelad i butiken och att alla tycker inte det är värt att slösa 20 minuter på att göra egen… 😉
I förrgår gjorde jag Ingefärsmarmelad. Jag älskar ingefära!
Den här innehåller 4 ingredienser, tar 10 minuter + avsvalningstid att göra och blir hur god som helst. Priset per liter blir ungefär25-30 kronor istället för dubbla och smaken går inte jämföra. Lägg då till att det är inga tillsatser eller konstigheter i och du har gjort den själv. Värt, eller hur?!
Ingefärsmarmelad (blir ca 5 dl)
50 gram färsk ingefära
0,5 st apelsin, ekologisk eller vältvättad
3,5 dl vatten
325 gram syltsocker
Skala och riv ingefäran på det grova på rivjärnet.
Tvätta och riv skalet på apelsinen grovt.
Pressa ur saften ur din halva apelsin och lägg allt i en kastrull.
Tillsätt vattnet och låt koka 3 minuter.
Rör i syltsockret och låt koka 4-5 minuter.
Skumma av* marmeladen och låt den svalna i kastrullen litegrann innan du häller den i rengjorda burkar och förvarar svalt.
Klart!
Tips!
-Om du fryser ingefäran innan du river den blir den inte sådär trådig som den blir när den är färsk. Men skala den före du fryser den i sånt fall 😉
-Om marmeladen fortfarande är lös efter några dagar, koka då om den i en kastrull några minuter.
-*Skumma av = ta bort skummet i en sylt, saft eller marmelad som bildas längst kanten med en sked och kasta bort.
-Marmelad behöver man inte bara äta på rostat bröd, utan den här tex är jättegod till ostbrickan eller till charkuterier.
Nu finns inga ursäkter 😉
/Suss