I slutet av mars skrev Maria Pahlberg, anhörigkonsulent och teamleader inom den kommunala Vård och omsorgens förebyggandegrupp, så här i facebookgruppen #backaskellefteå:
”Folkhälsomyndigheten rekommenderar personer över 70 år att stanna hemma i stor utsträckning. Med detta kommer en stor risk för ensamhet, inaktivitet, sämre fysisk hälsa och nedstämdhet. Hur kan vi tillsammans stötta våra medborgare att fortsätta röra på sig, vara socialt aktiva (på distans) och fortsätta ha riktigt kul på ålderns höst? Finns det företag här som kan anpassa erbjudanden mot denna målgrupp?”
Skellefteå Science City snappade upp inlägget och i veckan arrangerades en digital workshop, där frågan diskuterades med företag från både Norr- och Västerbotten.
Josefin Lundberg vid Skellefteå Science City berättar att de vill uppmärksamma sådana här initiativ och bidra till att seniorers livskvalité i högsta möjliga mån.
Vill inte att de ska behöva förlora det.
– I vanliga fall kanske man tränar och är med i massor av sociala aktiviteter. Vi vill inte att de ska behöva förlora det, trots det nuvarande läget, säger hon.
– Det är viktigt att påpeka att det här inte är en ”klapp på huvudet” på våra seniorer, utan det handlar om hur vi i samhället kan anpassa utbudet efter rådande restriktioner. Så att de inte känner sig lockade att bryta mot dem, säger Maria.
Båda hoppas att fler företag och organisationer börjar fundera i de här banorna.
En knutpunkt på nätet
Även privatpersoner kan hitta sätt att göra en insats.
Maria är administratör på Facebooksidan Senior i Skellefteå, som ligger i Vård och omsorgens regi. Där samlas information, fakta och tips om aktiviteter och arrangemang som kan vara av särskilt intresse för seniorer eller deras anhöriga.
De jobbar på det lokala planet.
– Vi har till exempel ett otroligt rikt föreningsliv i Skellefteå. Vi har föreningar som jobbar för seniorer aktiva i Ålund, Ljusvattnet och… ja, i hela kommunen. Alla har inte hemsidor och Facebooksidor men de jobbar på det lokala planet, säger Maria.
Vykort, blomma eller extra samtal
Utöver allt annat har hon även klivit in som boendechef på ett äldreboende.
– Vi är många som har nyttiga erfarenheter som kan användas på olika håll. Vi försöker jobba som ett lag och vara där för varandra, berättar Maria.
Vi försöker jobba som ett lag.
Hur mår våra äldre i dag?
– Jag vill tro att de mår så bra som de kan nu när det är besöksförbud. Det är fantastiskt att se hur personalen jobbar. De ordnar olika aktiviteter, sjunger, fixar och donar. Det handlar om att trygga seniorernas anhöriga hemma också, säger Maria.
Hon betonar också vikten av att skicka ett vykort, ringa ett extra samtal eller lämna en blomma till seniorerna som kanske känner sig isolerade hemmavid.
– Att synliggöra de vi älskar helt enkelt. Är det någon gång vi ska gå tillbaka till snigelpost så är det nu vi ska bomba Postnord, säger Maria glatt.