Annons
Annons

Oh lala.

Annons MOBILE TOP


Wikipedia.

Paltkoma är ett norrländskt dialektalt uttryck som blev riksbekant genom tv-programmet Värsta språket. Ordet beskriver den dåsighet som drabbar den proppmätte efter en stadig måltid, eller som Norrländsk uppslagsbok definierar det: ”det fullständigt utslocknade tillstånd av total kroppslig utmattning som inträder kort efter inmundigandet av ett stort antal (pite)paltar . Dåsigheten kommer av att kroppen efter intagande av föda uppreglerar det parasympatiska nervsystemet för att fokusera på matsmältningen. Andra dialektala ord för paltkoma är paltschwimen och grötsvimmen. Fenomenet är på engelska känt som post-lunch-dip eller food coma.

Precis så.
Just nu och förmodligen ett par timmar framåt.
Recept på min Pitepalt hittar du här.

Teryakilaxen igår åt vi tillsammans med nudlar. Gott!

Teriyakilax med varm nudelsallad för 4

600g laxfilé
teriyakimarinad

1 pkt äggnudlar
sesamolja
1 rödlök, skivad
1/4 vitkålhuvud i strimlor
1 röd paprika, strimlad
ca 2 dl edamamebönor
woksås:
1 vitlöksklyfta
3 msk honung
2 msk kikkoman soya
en stor knöl färsk riven ingefära
lite chiliflakes
sesamfrön

Skär laxfilén i lagom stora portionsbitar och ta av skinnet.
Marinera laxen i teriyakimarinad minst en timme.
Slå på ugnen på 175 grader.
Lägg laxen i en ugnsform, strö på sesamfrön och sätt in i ugnen ca 20 minuter elelr tills laxen når 55 grader i mitten.

Koka äggnudlarna under tiden.
Fräs rödlöken i lite sesamolja.
Tillsätt vitkålen, paprikan och edamamebönorna efter några minuter.
Stek tills de mjuknat något och tillsätt sedan pressad vitlök.
Tillsätt resten av ingredienserna till ”såsen”.
Häll ihop de avrunna nudlarna och grönsaksfräset.
Servera med laxen.
~

Annons
Annons
Annons
Annons