Jag gör alltid Kanelbullar.
Med lite kardemumma i degen och ordentligt med fyllning.
Oftast så gör jag en sort till, antingen med choklad eller vanilj. I detta huset lönar det sig inte att göra mindre än 100 bullar åt gången och jag gissar att det är så hos de flesta barnfamiljer.
Idag hittade jag chokladpellets i skafferiet och ett finare kakao från Stockholms Essencefabrik och en ny extra chokladig bulle blev till.
Riktigt gott och jag gissar de får högsta betyg från barnen!
~
Chokladbullar, 50 bullar eller 2 längder
bullformar
150 gram smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
50 gram jäst (1 pkt)
1 dl strösocker el. vit baksirap
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma (kan uteslutas)
850 gram (ca 1,4 dl) vetemjöl
fyllning:
150 gram smör, rumsvarmt
3-4 tsk kakao av god kvalitet
1 dl strösocker
ca 100 gram chokladpellets, mörka
ca 100 gram chokladpellets, vita
1 ägg till pensling
pärlsocker
Värm mjölken till 37 grader.
Smula jästen i bunken.
Häll över mjölken och rör om tills den är löst.
Tillsätt socker, salt och kardemumma.
Häll i hälften av mjölet luftigt och kör maskinen ett tag.
Klicka i smöret i degen och kör tills det är blandat.
Häll i resten av mjölet förutom ½ dl till utbakning och arbeta degen minst 5 minuter med maskin och så länge du orkar (minst 10 minuter) om du knådar för hand.
Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
Ta ur degen ur bunken och arbeta den för hand tills den känns smidig.
Dela den i två.
Kavla varje del till en avlång kaka.
Bred på smör, pudra över kakao, socker och strö över chokladpelletsen.
Rulla ihop kakan till en rulle.
Skär rullen i 20 bitar och lägg med snittytan uppåt i en bullform eller på bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk 40 minuter.
Pensla sedan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.
~
♥