Annons
Annons

Så var det det där surdegsbrödet

Annons MOBILE TOP

Jag skrev ju att jag bakade i lördags och gissa vad? Det gick käpprätt åt skogen!
Degen jäste inte och jag gav den alltså 5 timmar och en frontplats vid en härlig ständigt brinnande eld hela lördagen.

surdeg

Åh, jag blev så sur!!
När man jobbat så länge och verkligen ser fram emot det här underbara brödet och så jäser inte skiten.. Jag bakade av det (hoppet är ju det sista som lämnar en människa..) och bilden nedan visar ett klockrent exempel på ett ojäst misslyckat bröd.
Och nej, man kan inte äta det. Det smakar ungefär som palt, fast inte på ett bra sätt.

surdegsbröd misslyckat!

Jaaa *suck*  jag matade min surdeg (med 1 dl rågmjöl och 1 dl ljummet vatten) istället för att ställa undan den i kylskåpet och förvara den där, som man gör under tiden man inte bakar med den. I hopp om att den kanske skulle sura till sig till dagen efter och riktigt bubbla ordentligt. Det var det där med hoppet.

På kvällen hade vi vänner på middag och Mello och det var både gott och riktigt trevligt. Ett eget inlägg med mat och recept kommer om det sen. Nu fokuserar vi på surdegsbrödet.
När våra vänner skulle åka hem där mitt i natten så kollade jag till rågsurdegsgrunden och det bubblade ordentligt! YES!

rågsurdegsgrund

Man kan även se från sida hur bubblig den var.

rågsurdegsgrund

Så jag var ju bara tvungen att röra ihop en fördeg för att kunna baka surdegsbrödet på söndagen istället, trots att klockan var alldeles för mycket egentligen.
Sagt och gjort.

fördeg

Jag ställde den på datorn bredvid ett element för att den skulle få bra med värme under natten.
Morgonen efter såg surdegsgrunden (fördegen) mycket bra ut, lite bubblig på ytan sådär, och jag var inte ensam om att tycka det var spännande med det här omtalade brödet..

rågsurdeg

Jag bakade.
Eldade för att få värmen i huset och jäste bröd. Vi har som sagt haft ungefär -30 i över en vecka så förutsättningarna för att jäsa bröd var väl inte så goda visserligen, men då får man fixa det.
Det tog en lång stund innan den kom igång, men tillslut så jäste degen och jag kunde baka av bröden i ugnen.
Så söndagkväll fick jag mitt efterlängtade bröd!

surdegsbröd

Och det var och är SÅÅ gott!
Receptet ska ni få i ett annat inlägg, för det här är verkligen långt nog nu.

Annons
Annons
Annons
Annons