Annons
Sponsrad artikel
Johan Grahn, teknikchef, Andreas Nyström, produktägare el, Mikael Basilier, strategisk inköpare och Tobias Nordin, projektledare på teknikavdelningen.

Brokk prisades för årets innovation – lagarbete bakom framgången: “Vi är väldigt stolta”

ANNONS Skellefteföretaget Brokk har vunnit Svenska demoleringspriset i kategorin Årets innovation för sin nya generation av smarta rivningsrobotar. “Att vi även efter 50 år i branschen kan fortsätta leda utvecklingen är häftigt”, säger Johan Grahn, teknikchef.

Brokk har tidigare vunnit Svenska demoleringspriset i kategorierna Årets leverantör och Årets tillverkare. Att de den här gången prisas för Årets innovation är något personalen i Skellefteå gläds över.

– Man kan tro att ett företag ska stagnera efter 50 år, men det här är ett glädjande bevis på att vi inte gjort det. Tvärtom leder vi fortfarande utvecklingen, säger teknikchefen Johan Grahn.

Svenska demoleringspriset är ett prestigefyllt pris som delas ut av tidningen Professionell Demolering i samråd med BFB, Branschorganisationen för byggnadsberedning.

– Det här är priset man vill vinna. I juryn sitter både väletablerade aktörer inom rivning och håltagning och dessutom redaktionen för världens största publikation inom rivningsbranschen , fortsätter Johan.

De nya maskinerna kan kommunicera bättre med användaren, till exempel via färgat ljus.

Det som Brokk prisas för är deras nya rivningsrobotar som utrustats med det egenutvecklade styrsystemet Brokk SmartPower+. Systemet har skapat en helt ny generation av smarta robotar som är mer uthålliga och körvänliga än sina föregångare.

– Det handlar om allt från hur mycket effekt vi kan få ut ur roboten till ergonomi för operatören. Vi har tittat på att göra den uthålligare och användarvänligare inom alla avseenden, säger Tobias Nordin, projektledare på teknikavdelningen.

Positiv respons

Operatörens viktigaste uppgifter är att avverka material säkert och effektivt, så Brokk har anpassat maskin och manöverlåda för att underlätta just detta.

– Förbättrade responstider, nya styrsätt och en enkel men smart metod för återkoppling från maskinen är några exempel på vad vi gjort, säger Andreas Nyström, produktägare el och mjukvara.

Andreas Nyström (till vänster) är en av dem som varit med och utvecklat den nya roboten.

Responsen från marknaden har varit enhälligt positiv.

– Det känns jätteroligt att vårt engagemang och nytänk har uppskattats så pass mycket att det har nu har vunnit pris. Det går att göra enormt mycket med mjukvara idag och vi har alla möjligheter att fortsätta utveckla, säger Andreas.

Alla avdelningar inblandade

Att projektet blivit så framgångsrikt är ett resultat av bra lagarbete där alla avdelningar varit inblandade.

– Innovation leder lätt till ökade kostnader, men tack vare ett nära samarbete med teknikavdelningen och våra leverantörer har vi hittat små konstruktionsförändringar som ger stor effekt för maskinens funktion, till en fortsatt bra prisbild, säger Mikael Basilier, strategisk inköpare.

Mikael Basilier, strategisk inköpare, sköter kontakten med företagets leverantörer.

Brokk utvecklar och äger alla innovationer själv, men låter andra företag tillverka de olika beståndsdelarna. Genom att anlita leverantörer i och runt Västerbotten kan de jobba snabbt och flexibelt.

– Att våra leverantörer finns nära är en viktig del i våra utvecklingsprocesser, säger Mikael som tillsammans med de övriga på företaget även fortsättningsvis kommer att jobba med att utveckla och förbättra Brokks produkter.

– Att vi vunnit ett pris är fantastiskt roligt. Nu jobbar vi vidare för att göra robotarna ännu bättre, säger Johan Grahn.

Vill du jobba på Brokk?

Just nu finns flera lediga tjänster.

Besök www.brokk.se för mer information.

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Brokk.
Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons