Annons
Sara Keisu-Lundh (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Foto: Pixabay / Patrick Degerman

VA- och avfallstaxan föreslås höjas nästa år: ”Behöver öka intäkterna”

NYHETER Taxan för avfallshämtning och kommunalt VA föreslås höjas vid årsskiftet. För boende i en normalvilla kan årskostnaden bli cirka 2 760 kronor högre totalt, enligt förslaget.

Annons

Det är samhällsbyggnadsnämnden som i dag skickat vidare förslaget till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut. Nämndens ordförande Sara Keisu-Lundh (S) säger i ett pressutskick att hon har stor respekt för hur invånare och verksamheter kan påverkas, men framhåller att höjningen behövs.

– VA-taxan har vi kunnat hålla ned i flera år, men nu behöver vi öka intäkterna för VA-verksamheten för att klara dagens och framtidens utmaningar, vilket till stor del handlar om investeringar i underhåll och förnyelse. För varje år vi inte satsar på att underhålla våra anläggningar och byta ut ledningar innebär det att underhållsbehovet skjuts fram och blir ännu större, fortsätter Sara Keisu-Lundh (S).

Annons

Nämnden föreslår dels att taxan för avfallshämtning ska höjas med ungefär 60 kronor i månaden per hushåll, dels att VA-taxan ska höjas med 170 kronor i månaden för en normalvilla samt 140 kronor i månaden för en lägenhet. Med ”normalvilla” menas att vattenförbrukningen ligger på cirka 150 kubikmeter per år.

Hopslaget skulle kostnaderna för boende i en normalvilla bli cirka 2 760 kronor högre över årets tolv månader, enligt förslaget.

Annons

På det här sättet vill man möjliggöra insatser på både de kommunala vatten- och avloppsanläggningarna och Skellefteå kommuns avfallsanläggningar, där det också finns behov av såväl underhåll som förnyelse.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons