Jag lovade er recept på den sötaste lilla småkakan inför julen och det ska ni få idag när vi fortfarande är hemma och är sjuka, lillan och jag. Imorrn ska jag prova jobba tänkte jag och hon ska på skolan.
Trots att jag bakat flera hundra av dessa kakor har jag inte en enda bild (tar inte med kameran på jobbet in i köket av förståeliga skäl) så jag fotade av bilden som var i tidningen. De blir verkligen så fina som på bilden.
Ja, receptet finns i nyaste Allt om Mat ”Julspecial” om man vill köpa den.
~
Saffranssnurror med citron, ca 30 kakor
1 paket saffran (½ gram)
1 msk vatten
5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
225 gram smör
1 msk pressad citron
Rör ut saffranet med vattnet i en skål.
Lägg mjöl, potatismjöl, florsocker, vaniljsocker och smör i en matberedare.
Mixa ihop till smulor.
Ta ut hälften av smulet och lägg åt sidan.
Blanda ner citronsaften i matberedaren och mixa snabbt ihop till en deg.
Ta ur och lägg ner de undanlagda smulorna och saffransvattnet.
Mixa snabbt ihop till en deg.
Kavla ut varje degbit på bakplåtspapper (eller plast) till rektanglar ca 25×30 cm.
Lägg försiktigt ihop dem på varandra deg mot deg och kavla lite lätt så de går ihop.
Dra bort det övre pappret och rulla med lätt hand ihop till en rulle, från långsida till långsida.
Det går bra om man tar hjälp av det undre pappret, som när man gör rulltårta.
Lägg rullen i kylen minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär degrullen i ca 1 cm breda skivor och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter, tills kakorna börjar få färg men inte mer.
Låt kallna på galler.
~
Små söta, fina kakor att bjuda till glöggen eller kaffet i jul!
♥