Annons
Dotterbolaget som ansvarat för den nu stoppade expansionen av Northvolt Ett har ansökt om konkurs vid Stockholms tingsrätt. Foto: Pressbild

Northvolt-dotterbolag ansöker om konkurs efter stoppad utbyggnad

NÄRINGSLIV Det Northvolt-bolag som ansvarat för utbyggnaden av batterifabriken i Skellefteå har begärts i konkurs.

Annons

Den 23 september meddelade Northvolt att expansionen av Northvolt Ett pausas och att 1 000 medarbetare i Skellefteå varslas. Till följd av bolagets svåra ekonomiska läge görs en ”strategisk översyn” av verksamheten och Northvolt uppgav att man prioriterar resurser till kärnverksamheten nu, det vill säga att komma igång med den storskaliga cellproduktionen.

Efter beslutet att stoppa utbyggnaden har det dotterbolag som ansvarat för projektet, Northvolt Ett Expansion AB, nu begärts i konkurs. Och även nu av ekonomiska skäl.

Annons

I ett pressmeddelande noterar Northvolt att konkursansökan inte omfattar några andra av koncernens över 20 enheter och att expansionsbolaget inte har några egna direktanställda.

Företagets fokus framåt handlar fortsatt om acceleration av battericellsproduktionen.

Uppdatering, 10.40:

Även om Northvolt Ett Expansion AB inte har några egna anställda så kan de underentreprenörer som har fordringar på bolaget bli drabbade. Konkursförvaltaren Jonas Premfors, advokat vid DLA Piper i Stockholm, berättar för Norran att bolagets skulder kan uppgå till mellan två och tre miljarder kronor.

– Men det är verkligen en grov uppskattning, säger han till tidningen.

Annons

Skellefteå kommun håller pressträff under dagen med anledning av bolagets konkurs.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons